Kaffet – en förändrande kraft

Mat och dryck är mer betydelsefullt för oss som människor än vad vi ofta tror. Att äta och dricka tillsammans är långt mer än ett praktiskt sätt att lösa den omedelbara överlevnaden. Det bygger tillit och manifesterar gemenskaper.

Det är troligen därför vi har svårt att tänka oss ett möte utan kaffe, eller någon annan mellanmänsklig aktivitet utan något att äta eller dricka till, för den delen. Det är delvis därför alkoholkulturen är så svår att arbeta mot. Vi ifrågasätter människor i grunden när vi inte delar deras sätt att umgås och vi gör vårt sällskap osäkra och obekväma när vi väljer annat att dricka på krogen. Det är då det blir tydligt att vi inte tillhör samma kultur, även fast vi på ytan gör samma saker.

Därför är kaffet så praktiskt. Det är en dryck som går djupt in i stora delar av världens umgängesmönster, utan att det skapar sociala problem.

Kaffet är förmodligen också den trendigaste drycken just nu. Hipsters med skägg och tatuerade underarmar kan prata i evigheter om hur och var man får det bästa kaffet. De trendigaste caféerna har direktkontakt med kaffebönderna själva, och köper in och rostar sitt egna kaffe. Det kanske allra trendigaste caféet, Drop Coffee i Stockholm har alltid fem olika bryggkaffen på menyn, och brygger allt för hand med särskild utrustning importerad från Japan. De beskriver sina olika kaffen på liknande sätt som vinsnobbar beskriver viner. Förutom exakt kaffebönsort redovisas också alla steg som har betydelse för smaken fram till rostningen noggrant. Från vilken gård kommer bönan? Vilken höjd över havet? I sol eller i skugga? Hur har kaffet torkats? Med eller utan fruktköttet runt bönan? Har kaffet toner av honung, choklad, svartvinbär eller något helt annat? Och så vidare….

Själv trängs jag gärna bland de tatuerade underarmarna och försöker navigera bland kaffesorter och rostningsgrader. Jag kan gå omvägar för att få en kopp av bönsorten Geisha, där bönan soltorkats och rostats så att smaker av citrus och jasminblomma tränger sig fram i doften. Precis på samma sätt som jag kan längta till kaffet på nästa Pumpentävling, när svaren är inlämnade och hetsen är slut och jag verkligen kan känna rörelsegemenskapen.

Tillsammans med ett annat av de mest engagerade och kunniga kafferosterierna, Johan&Nyström har jag varit med och tagit fram ett eget kaffe för IOGT-NTO. Ett kaffe som skulle ha sin naturliga plats på vilket trendfik som helst om det inte vore för att det är helt exklusivt för oss. Det är klassat som ett ”specialkaffe”, det vill säga att det har bedömts som ett särskilt bra kaffe av en expertpanel innan det sålts vidare.  Kaffebönorna har köpts direkt av kaffebonden, så vi kan vara säkra på att den som odlar får rätt betalt och inte använder miljöfarliga kemikalier samtidigt som de kan utveckla sin verksamhet för att göra ännu bättre kaffe. Vi vet vilken underart och hur det är behandlat innan det skeppades till rosteriet i Stockholm, för att rostas i liten skala för att få fram just vårt kaffe med vår smak.

Det är väldigt kul att IOGT-NTO äntligen gör detta. Eller, det är lite obegripligt att vi inte haft ett eget kaffe förrän nu, om jag skall vara helt ärlig.

Kaffet är en viktig del av vår rörelse. Det bygger broar, inte bara mellan oss i föreningslokalen utan också på global nivå. Genom att välja ett kaffe av hög kvalitet, där vi kan hjälpa till att bygga en hög kompetens inom sitt område drar vi ett till strå till stacken för att skapa en rättvisare värld.

Det är den perfekta avtackningspresenten av en föreläsare, lika perfekt att bjuda på vid värvningstillfället nu i vinter. Använda det som en story för behovet av nyktra gemenskaper, internationell solidaritet och hur man kan njuta av livet. Dessutom är det så gott att föreningsmötet lyfter till nya höjder.

Själv har jag köpt två kilo till i jul. Jag hoppas att det räcker.

Andreas Ericsson
2395 Sollentuna

Beställ Kaffet här

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s