En hälsning från Sydkorea

image (3)

Just nu befinner jag mig i Seoul där Global Alcohol Policy Conference just avslutats. Det är en konferens där forskare, organisationer, politiker, studenter och andra träffas för att diskutera alkoholpolitik nu och i framtiden.

image

Vi är många svenskar och nordbor på plats. Kjell-Ove Oscarsson i förbundsstyrelsen, Peter Moilanen, generalsekreterare, Kristina Sperkova, Sven-Olov Carlsson, Malin Thorsson, Mike Dunnbier, Esbjörn Hörnberg, Christer Wik, Catharina Sandberg, Per-Åke Andersson, Gunnar Kraft är några av oss.

Jag som har varit på många konferenser av den här typen tidigare blev extra glad av två saker:

1. Sydamerika
För första gången var en person från Sydamerika med och pratade om situationen där. Vi fick en bra övergripande bild av hur det står till med priser, tillgång, reklam, konsumtion osv i de olika länderna. Detta har tidigare varit en vit (inte som i nykter) fläck på kartan.

Det var oerhört intressant och vi kan efter att ha lärt oss att 1 liter sprit kostar 1 dollar förstå att det ligger ett enormt arbete framför oss. Vi lärde oss att det på många ställen inte finns några som helst restriktioner kring vem som får sälja eller köpa alkohol och att alkoholindustrins reklam är hårdför och vulgär.

2. Framsteg
Det andra som slog mig var att det sker stora framsteg i restriktiv riktning på många ställen i världen, inte minst i Asien och i vissa länder i Afrika. Vårt värdland Korea har kommit otroligt långt när det gäller en alkohollag som på pappret är bättre än den vi har i Sverige.

image (1)

En iakttagelse är att vi som alltid varit ”bäst i klassen” och i princip uppfunnit den restriktiva politiken baserat på både högt folkligt stöd och evidens nu tappar tätpositionen. Glädjande i det är att många andra länder går framåt men det är faktiskt så att jag i vissa stycken också skäms å Sveriges vägnar.

Jag rivstartade efter nära ett dygns resa med att vara värd för en middag med politiker från Mongoliet, Vietnam, Thailand, Laos, Malaysia och Borneo.

Många mycket kända personer finns här med namn som Thomas Babor, som skrivit ”bibeln” vi alla använder oss av; Alcohol -No ordinary commodity.

Vi har hunnit se lite av Koreas kultur också då vi besökte Korean House.

image (4)

IOGT International bjöd in alla i ”familjen” till ett mycket uppskattat mingel.

Jag har presenterat en av de frågor vi arbetar mycket med i Sverige nämligen Alkoholreklam i TV som ju är förbjudet enligt svensk lag men som vissa TV-kanaler väljer att gå runt genom att sända från Storbritannien.

Lite kul måste man ha. Konferensen hölls på ett stort mässområde i Gagnam-distriktet. Om det ringer en klocka hos dig så håll ögon och öron öppna för snart kommer en film att spridas i sociala medier :-)

850 deltagare från 55 länder är imponerande. Nästa konferens är i Edinburgh 2015 och då hoppas vi kunna glädjas åt ännu fler framsteg.

/Andrine Winther

Annonser
Det här inlägget postades i Internationellt, På fältet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s