Kamratstöd och grupputveckling

Vi var c:a 25 personer som förra helgen deltog i träffen för kontaktmännen inom IOGT-NTO:s sociala arbete. Vi var på Kärsön i Mälaren 4 min. från Brommaplan i Stockholm. Underbar miljö med Mälarens vatten, strålande sol och en varm gemenskap bland fina vänner. Det var också en helg som var intensiv och givande med ett omfattande och intressant program.

På fredagkvällen blev vi introducerade i yogateknik, som mest kom att handla om filosofin kring metoden. Det gav många intressanta vinklingar till hur vi kan förhålla oss till livet och vår hälsa, både fysiskt och själsligt. Underbart avslappnande och upplyftande.

Lördagen höll Espen Bjordal från Tollare fhs i utbildningspasset om ”Grupputveckling”. Han är en strålande pedagog och vi fick mycket att tänka på efter våra samarbetsövningar. Särskilt när vi skulle analysera vad det var som gick fel, varför blev det så rörigt? Vi kom fram till att vi hade ”två öron och en mun” och borde förhålla oss efter det, inte tvärt om.

Kamratstödjarna är "snöplogar" med mycket stort hjärta
Kamratstödjarna är ”snöplogar” med mycket hjärta

Efter middagen spelade vi Coach Board Game. Det är spelet som ger en personutveckling, får människor att komma närmare varandra och svetsar samman grupper. Det blev väldigt uppskattat. Det är många som först är rädda och tveksamma inför att spela spelet. Men de ändrar sig snart när de upptäcker hur roligt och skönt det är att tryggt kunna prata om sig själv till andra och få ta del av de andras historier. Det finns ju heller inget tvång och jag väljer själv hur mycket jag vågar öppna mig för de andra.

Söndagen var det Barbro Henriksson som berättade om sina erfarenheter av ”Vuxna Barn-problematiken”. Därefter undersökte hon om det fanns intresse i Kamratstöden för att ta fram ett material där vi kan arbeta med de mönster som vi bär med oss från en sån uppväxt och som vi kanske för vidare till våra barn. Diskussionen var livlig och medskicken från deltagarna var många om det svåra i att arbeta med den problematiken, alla trauman som kan väckas och ansvaret inför det. Samlingen tyckte att ett sådant material skulle vara betydelsefullt att ta fram men användandet bör ske med kunnande och skicklighet.

Nu ser jag fram emot Verksamhetsforum på Tollare i november. Då får jag förmodligen träffa många av mina kära kamrater igen. Jag ser mycket fram emot det.

Olle Andersson

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s