Nu höjs äntligen alkoholskatten

Regeringens besked idag om höjd alkoholskatt är en glädjande nyhet. Vi har arbetat för det här länge. All forskning visar att det har effekt. Höjer du priset så sänker du konsumtionen. Höjd alkoholskatt är helt enkelt en vinst för alla, inte minst för folkhälsan.

Det ger mer skattepengar och det skapar resurser där det behövs bättre. Och när konsumtionen minskar så minskar ju även skadorna och de baksidor som alkoholen skapar.

Den svenska alkoholpolitiken står på ett antal grundfundament där pris och tillgänglighet är de absolut viktigaste byggstenarna.

Vår ordförande Anna Carlstedt och jag kommenterar detta i ett flertal media idag. Bland annat TT, SverigesRadio, TV4 mfl.

Vad innebär skattehöjningen?
Skattehöjningen förväntas dra in cirka 730 miljoner kronor mer till statskassan. Efter höjningen blir en vanlig flaska vin och en helflaska starksprit på Systembolaget två kronor dyrare, och en burk starköl blir 30–40 öre dyrare.

En alkoholskattehöjning behövs också eftersom alkoholskatten inte följt den allmänna prisutvecklingen de senaste åren, utan snarare sänkts. Det kan jämföras med tobaksskatten som höjts kontinuerligt under samma period.

Därför är regeringens besked idag om en skattehöjning efterlängtat, om än inte i nivå med den alkoholskattehöjning på 1.1 miljarder som Alliansen utlovade inför valet 2010.

Vit skatteväxling
En skattehöjning innebär utöver vinsterna med en sänkt alkoholkonsumtion, också att resurser frigörs som kan läggas på andra områden i samhället. Pengarna kan till exempel användas för att sänka skatten på kultur eller för att öka allmänhetens tillgänglighet till kultur av olika slag. Under Almedalen presenterade vi i IOGT-NTO ett förslag om Vit skatteväxling som just pekar på de dubbla vinsterna med en alkoholskattehöjning.

/Andrine Winther, vice förbundsordförande

Annonser

Om fsbloggen

Här bloggar IOGT-NTO:s förbundsstyrelse om sitt arbete.
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu höjs äntligen alkoholskatten

  1. Boris Lindkvist skriver:

    Jag tycker som IOGT-NTO medlem självklart om en skattehöjning men vad jag inte tycker om är att vi ska satsa pengarna på kultur. Jag har inget emot kultur men det finns viktigare saker. En hel del av pengarna tycker jag skulle öronmärkas för missbruksvård och eftervård för att ge de som missbrukat en chans att komma tillbaka till samhället på ett bra sätt. Själv jobbar jag i ett socialt företag med IOGT-NTO som huvudägare och vi borde få del av dessa pengar för att kunna göra ett ännu bättre arbete med att få ut denna kategori människor i samhället, Att lägga pengarna på kultur istället för att hjälpa dom människor som behöver hjälp måste jag säga är felanvända pengar och helt fel strategi. Vi måste mer aktivt ta ställning för dom som behöver vår hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s