Placera ut en hel alkoholskattemiljard

Imorgon åker Alliansen till Harpsund och funderar på hur de ska få ihop en budget med ett femte jobbskatteavdrag och jag funderar på vad de skulle kunna göra om de fick en miljard kronor extra att placera ut. Genom att höja alkoholskatten med tio procent skulle realpriset på alkohol närma sig den övriga prisutvecklingen vi haft i Sverige istället för hänga kvar på 90-talets nivå. IOGT-NTO har skrivit en rapport om bland annat alkoholens prisutveckling. Höjd alkoholskatt är ett av våra mest effektiva instrument för att minska alkoholkonsumtionen och samtidigt skulle det bli en hel miljard att lägga på något mycket roligare. Här är mina bästa förslag.

Tullmiljard – det största argumentet mot att höja alkoholskatten verkar vara rädslan för att smugglingen och införseln skulle öka. Ett argument alkoholindustrin systematiskt arbetat in bland politikerna. En fingervisning när en söker efter argument för att skapa en bra alkoholpolitik är att ta allt alkoholindustrin säger och vända på det. Det finns nämligen ingen som så gärna vill se ökad alkoholkonsumtion som de som tjänar pengar på den. Så för att komma till rätta med detta hot (som inte är ett reellt hot utan bara ett skräckscenario som målats upp) skulle pengarna kunna läggas på att öka resurserna till polis och tull för att hålla bättre koll på våra gränser. Inte en sexig satsning men inte på något sätt en dålig prioritering.

Kulturmiljard – att höja priset på alkohol leder till minskad alkoholkonsumtion och istället för att supa så skulle folk både kunna arbeta och fylla livet med olika former av kultur. IOGT-NTO föreslår att pengarna blir en så kallad kulturmiljard som skulle ge gratis entréer till statliga museer, kulturcheck till anställda (på samma sätt som friskvårdsbidrag som finns på många arbetsplatser) och sänkt dansbandsmoms, för att nämna några exempel. En win-win på alla sätt. Lägre alkoholkonsumtion=mindre skador. Mer kultur=mer fest. Det här skulle jag vilja kalla sexigt. Nytänkande, genomförbart och samhällsförbättrande.

Kvinnojoursmiljard – när folk dricker mindre alkohol minskar antalet med alkoholproblem och det skulle innebär att färre kvinnor blev hotade och slagna av de män de har nära sig. Men en höjd alkoholskatt reder inte ut hela problematiken och att satsa på utökade resurser för Sveriges kvinnojourer skulle vara välinvesterade pengar för ett ”jämställt” välfärdssamhälle som Sverige.

Folkhälsomiljard – jag tycker att kulturmiljard är den bästa satsningen men valfri arena där folkhälsan får gå före ekonomiska intressen skulle vara en bra investering för regering styra upp. Ser inga förlorare här.Vit-skatteväxling-pågår...-600x148

Mina ovanstående exempel är alla olika former av en mer eller mindre tydlig vit skatteväxling. Beskatta det vi vill att folk ska göra mindre av och ge skattelättnader till det vi vill att folk ska göra mer av. Klassisk ekonomisk incitamentspolitik.

Som på ett silverfat levererar IOGT-NTO ett sätt att öka intäkterna till statsbudgeten med en miljard kronor. Om du fick en hel miljard kronor från höjd alkoholskatt, vad skulle du då prioritera?

/Linda Engström, verksamhetschef

Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Alkoholpolitik, Fyll Livet, kulturmiljard. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s