#Kulturmiljard – Nytt alkoholpolitiskt förslag presenterat

Vart går din #kulturmiljard? Twittra eller lägg ut på facebook hur du skulle vilja ha din kultursatsning, din #kulturmiljard.

Det är sent, mitt i natten och måndag har precis blivit tisdag. Snart kommer jag att gå och lägga mig, väldigt nöjd efter en intensiv dag i Almedalen.

Jag erkänner, jag har blandade känslor inför Almedalen. Å ena sidan blir jag lätt stressad över att det  kanske finns ett bättre seminarium, ett mer givande mingel.  Att vi som organisation borde gjort fler eller färre saker. Å andra sidan så är det en speciell och härlig känsla att få gå runt i Visby i det här myllret av människor vilka många av oss arbetar på olika sätt för samhällsförbättring. Här finns möjlighet till såväl väntade som oväntade möten, allsång, folkbildning och dans. Så trots att jag ibland kanske tvekar så kommer jag  fram till att politikerveckan i Almedalen har många fler fördela än nackdelar. Och för IOGT-NTO så är det ett fantastiskt tillfälle att möta människor, företag och andra organisationer som kanske inte har så bra koll på vilka vi är och vad vi vill. Ännu. Och det är självklart ett bra ställe att träffa de som redan har bra koll på oss, oavsett om det är politiker eller organisationer.

Många gör utspel och presenterar förslag under Almedalsveckan. Det kloka i det går såklart att resonera kring när det är trångt om utrymme på debattsidor och i media. Men det beror på vad en har för mål med sitt förslag och hur långsiktigt man är. IOGT-NTO presenterade idag ett nytt alkoholpolitiskt förslag. Det är ett förslag som vi kommer arbeta med ända fram till hösten då budgetpropositionen läggs eller ännu längre om det blir tvunget. Vi har högre ambitioner än några pressklipp under just Almedalsveckan, även om det såklart alltid är välkommet med artiklar som tar upp och berättar om våra förslag. Vi valde att lansera vårt förslag nu under Almedalsveckan eftersom vi vill ta tillfället i akt att möte så många politiker som möjligt under samma vecka och berätta mer om förslaget.

Vad är det då för förslag? Det handlar om en skatteväxling, en vit sådan. Höj skatten på alkohol och lägg pengarna på kultursatsningar.  En vit skatteväxling genererar inte bara stora kulturvinster utan skapar också en enorm vinst för folkhälsan. Priset, tillsammans med tillgänglighet, på alkohol är de viktigaste styrinstrumenten staten har för att påverka alkoholkonsumtionen. Trots det har inte alkoholskatten följt den allmänna prisutvecklingen de senaste åren, utan snarare sänkts. Vi vill med vårt förslag inspirera våra beslutsfattare till att faktiskt genomföra en skattehöjning på alkohol som flera riksdagspartier säger att de vill ha, inklusive finansministerns parit moderaterna.

Med vårt förslag kommer det att finnas en #kulturmiljard. Vi har tre exempel på vad en #kulturmiljard skulle kunna gå till.

  • Fri entré till statens muséer
  • Sänkt Dansbandsmoms
  • Individuell kulturcheck

Vart går din #kulturmiljard? Twittra eller lägg ut på facebook hur du skulle vilja ha din kultursatsning, din #kulturmiljard.

Du hittar hela vår rapport på iogt.se/vitskatt där förslaget vit skatteväxling presenteras mer utförligt.

God natt önskar en trött men nöjd kommunikationschef

/Sofia

Annonser

Om Sofia Karlsson

Kommunikationschef på IOGT-NTO. Twitter @sofiafia
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Fyll Livet, Kampanj, kulturmiljard, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till #Kulturmiljard – Nytt alkoholpolitiskt förslag presenterat

  1. Ping: Per Bolund (MP) om sin #kulturmiljard | I rörelse

  2. Ping: Gör något kul med en alkoholskattemiljard! | levlivetmedlinda

  3. Ping: Placera ut en hel alkoholskattemiljard | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s