8 mars – Internationella kvinnodagen

På fredag är IOGT-NTO-rörelsen med och firar Internationella kvinnodagen tillsammans med en massa andra organisationer på Fryshuset i Stockholm. Temat för programmet är VÅLD och vi har en given plats i programmet.  Vi vet att alkohol har tydliga kopplingar till våld.  Att alkohol är den vanligaste ursäkten för våld. Och att upp emot 70 % av alla kvinnor i världen utsätts eller kommer att utsättas för mäns våld. Så här kan vi ju inte ha det.

Över hela världen är det män som dricker mest, och kvinnor som drabbas av en oproportionerlig stor del av skadorna. Underligt nog är det ingen annan av organisationerna (det ingår över 90-stycken i svenska 8-mars nätverket) som pratar om vilken betydande roll alkoholen spelar. Varför gör de inte det?

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon skrev ett tal till 8 mars där han lyfter ekonomiska aspekter på ojämlikhet i världen. Om vi bara satsar mer pengar på flickor och kvinnor, kommer jämlikheten som ett brev med posten. Den svenska 15:52-rörelsen (som består av kvinnoorganisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer) visar också på den ekonomiska ojämlikheten att svenska kvinnor arbetar gratis efter klockan åtta minuter i fyra, om man jämför med mäns löner.  Andra kvinnoorganisationer fokuserar på kvinnors rätt till makt vid olika beslutande- och fredsprocesser. Många värnar flickors rätt till skolgång.

Det ligger mycket i det de säger, men vi väljer att vara mer konkreta. Vi säger: om män slutar att supa, kommer färre män att slå kvinnor. Om alkoholen blir mindre tillgänglig, ökar kvinnors trygghet.

Visst vet vi att verkligheten är mer komplicerad än så. Roten till mäns våld mot kvinnor finns att söka i såväl arv som miljö och genom många av våra samarbetsprojekt i världen stärker vi kvinnor utifrån en rad olika verksamheter och aspekter.  Men här i Sverige vill vi framför allt få andra bistånds- och kvinnoorganisationer att öppna ögonen för hur mycket de har att vinna på att ta med alkoholfrågan i sitt arbete.

Vi kommer fira 8 mars på fredag. Hoppas du också vill göra det – med oss på Fryshuset eller där du bor.

Läs mer om arrangemangen på Fryshuset i Stockholm här: http://iogt.se/event/kampanj-internationella-kvinnodagen/

P.s Det finns material och tips och material på www.global.iogt.se D.s

Maria Bergqvist

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s