Tekniken i rörelsens tjänst

Skärmavbild 2013-02-21 kl. 18.58.59Igår skrev min kollega Winnie om hur sociala medier skapar digitala men också analoga möten, hur hon märker att t.ex. Twitter bidrar till de värvarinsatser vi just nu. Idag har jag och några av mina kollegor funderat kring samma ämne – fast konkret kring webbsändning.

Petter Karlsson och Björn Falkevik från FKDV kom och inspirerade oss kring hur vi kan bli bättre på webbsändningar! Mycket givande!

Huvudet snurrar och idéerna flyger runt efter flera timmar med handfasta tips, vad man bör tänka på innan, under och efter en webbsändning. Ett hett tips är att spana in deras blogg för konkreta tips. Den är extra matig just nu eftersom de försöker blogga ett blogginlägg om dagen i 100 dagar…

Så vad tar jag med mig?

”Vi vill ju bygga hjältar” är ett citat från dagen som fastnar, i så väl hjärta som hjärna. Det var Björn som flera gånger återkom till detta. Videoformatet är ett bra sätt att lyfta upp människan bakom ett budskap. Vi som folkrörelse vet redan om att vi har så oerhört många hjältar, som var och en har sin egen berättelse. Vad skulle hända om du tog din (eller lånade en) smartphone, laddade ner Bambuser-appen och på nästa föreningsträff började intervjua dina vänner i föreningen?

  • Vem är du och varför är du medlem i IOGT-NTO? 
  • Vad tycker du är det bästa med vår organisation?
  • Har du något minne från ditt engagemang du vill dela med dig av?

Tänk vilka historier! Rakt ut på webben. Sprid via Facebook, mail eller på andra sätt. Dokumentera och sprid era berättelser.

Ambitioner och hinder på vägen

Alla kan inte webbsända. Vilket är naturligt. Vi kan per automat inte heller cykla. Eller koka kaffe. Det finns saker här i livet vi måste lära oss. Vi är fostrade i skolor som är galet textbaserade och även om bilden som sådan är på tapeten just nu (Facebook svämmar över med bilder, vi bär alltid med oss en kamera i mobilen och Instagram och liknande tjänster är oerhört populära) så är video ett format som är lysande, inte minst när vi vill ta med oss personer till ställen dit alla inte kan vara eller för att skapa en stämning, etc. Men vi måste lära oss. Precis som allt annat. Men vi kan folkbildning. Vi kan skapa trygga miljöer där det är okej att testa sig fram, lära sig av varandra, etc. Så kom igång och testa er fram. Det tar ca 15 gånger – sen är ni experter. Jag lovar!

På förbundet försöker vi hela tiden bli bättre. Många av mina kollegor har gått enklare kurser och börjat använda sina telefoner eller kameror i datorerna. Vi webbsänder vissa föreläsningar på kurser och tänker mycket på hur vi kan höja ambitionen inför och under sommarens kongress i Borås. Jag tror att vi då kommer att kunna ge de medlemmar som inte kan vara med på plats en riktigt bra chans att hänga med i samtalen och diskussionerna samt även bidra till dessa. Har ni tips och idéer på hur så hör gärna av er!

Petter och Björn var noga med att man bör ha ambitioner utifrån resurser. ”Är budgeten 15 minuter” så får man agera därefter: fram med telefonen, tryck på knappen och kör.

Konkreta tips

Det jag tar med mig från dagens pass är: Testa. Testa. Lek. Våga. Samt om ni kört lite, fundera på frågor som Vad vill ni berätta? Varför sänder ni? Hur kan vi rama in sändningen så att det stärker sändningen? Tänk på ljudet. Det är viktigare än bilden. Använd handsfree som mikrofon. Gör det enkelt. Testa er fram!

…och hur går det för Winnie? 

Som den förebild hon är för oss alla så följde hon mitt råd att testa sig fram! Hon tog fram kameran och filmade när vi står på centralen i Göteborg och visst skapar det en härlig känsla? Visst är det häftigt att se intresset för vår fina organisation! Tack för detta Winnie!

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Annonser
Det här inlägget postades i Sociala medier. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tekniken i rörelsens tjänst

  1. Ping: Gästblogg: Tekniken i rörelsens tjänst | FKDV Creating Social Video

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s