Hur ska våra nya forum vara?

iogtnto_värld_blå

IOGT-NTO driver, tillsammans med Junis och NSF, communitysajten Sobernet. Det är lite dött där, kan man säga, och det finns många anledningar till det. Men vi låtsas för ett tag att Sobernet inte finns.

Inom alla organisationer är debatt och diskussioner viktiga, och det finns såklart en vits att IOGT-NTO tillhandahåller en plattform för det även på nätet. Så om vi, som sagt, låtsas att Sobernet inte finns utan att vi börjar om på ett blankt papper: hur skulle ett sådant forum se ut och fungera, tycker ni?

Vad ska det innehålla för funktioner? Ska forumen vara helt öppna, slutna, eller både och? Ska de bara vara för medlemmar, eller kanske tillgängliga för andra nyfikna som vill lära känna oss och på sikt kanske bli medlemmar? Ska det ligga som en integrerad del av vår hemsida, iogt.se, eller som en helt egen hemsida?

Vi vet också att många bra samtal förs på Twitter, Facebook, bloggar och andra ställen, mest hela tiden, kan och vill vi visa de diskussionerna samlat i ett slags… diskussionsportal för IOGT-NTO, så att även de som inte hänger på Twitter eller läser bloggar kan få en överblick om vad det pratas om just nu? Vad ska vi i så fall samla och visa?

Vill vi ha klassisk community-funktionalitet, som vänfunktioner, statusar och sånt eller ska vi strunta i det? Vad ska det ens heta, Sobernet? Hur får vi igång diskussionerna och debatterna, och hur håller vi liv i våra nya forum? Hur får vi alla att känna sig välkomna, såväl gamla folkrörelsenördar som helt nya medlemmar?

Som ni hör är frågorna många, och det är många fler än vad jag har räknat upp ovan. Hjälp oss tänka och formulera hur IOGT-NTO:s nya forum ska se ut och fungera!

Kommentera antingen direkt här under inlägget, eller kontakta mig direkt på henry.cohen@iogt.se eller @henryfcohen på Twitter.

Henry Cohen

Annonser
Det här inlägget postades i Sociala medier, Teknik, webb och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Hur ska våra nya forum vara?

 1. virre skriver:

  Ett vällformaterat UI som är anpassat efter diskussion borde vara A och O. Med trådar, prenumation, layout-editering som inte är stora gigantiska säkerhetshåll. Åh och att uppfylla någon mån av WCAG och vara anpassad för alla.

 2. Kenneth Erikson skriver:

  Nu när vi gått över till WordPress på iogt.se så tycker jag att vi slår ihop de båda sajterna till en. Alltså att Sobban försvinner, och att alla medlemssidor, gruppsidor, distriktssajter, föreningssidor med mera placeras på iogt.se.

 3. Eva Ekeroth skriver:

  I går hade Ledarinstituet ett seminarium med våra nya grannars, Sverok, ordförande. De har jobbat länge med digitala möten. Det vore väl bra att ta del av deras erfarenheter?

 4. Eva: Jag hörde det, och jag ska föröka jaga fatt i nån på Sverok:) /Henry

 5. Sten Strandberg skriver:

  En viktig sak att komma ihåg är att använda en webb-plattform som går att använda från flera typer av enheter och operativsystem, till exempel Windows PC, Linux PC, Mac PC, Android telefoner, Iphones och liknande. Det är viktigt för att så många medlemmar som möjligt ska kunna använda Communityt/Forumet och delta i de debatter som förs där!

  Om jag inte har helt fel så är det fortfarande så att man måste logga in från en Windows PC med internet explorer för att komma in på de gemensamma mapparna i sobernet-mailen. Nu används väl inte de mapparna så jättemycket längre, men det har varit ett stort problem med tanke på att en del viktiga diskussioner som förts där utan att många av medlemmarna i rörelsen haft någon möjlighet att delta. Jag har själv haft problem där med tanke på att jag oftast använder en Linux-dator och mitt distrikt använder de gemensamma mapparna för bokning av lokaler bland annat.

 6. Job skriver:

  Inte klassisk community-funktionalitet – den tiden är förbi och kommer förbli borta tills Facebook dött.

  Jag tänker att vi måste fundera på vad det är vi vill ha ut av det hela. Det finns inget egenvärde i att diskussioner förs på ett Sobernet – det viktiga är att diskussionerna förs, inte var de förs. Om det diskuteras och samtalas på Facebook och Twitter är det inte självklart att vi måste försöka flytta dessa diskussioner hit. Ja, alla har inte Twitter och Facebook, men alla kommer inte ha ett nytt Sobernet heller.

  Oavsett vad som blir tror jag att det är viktigt att satsa på ett stabilt open source-alternativ. Inget mer FirstClass, Outlook, Sharepoint. Jeff Atwood, som på sin blogg Coding Horror ofta skriver om de sociala bitarna av webben på ett avsevärt mer insiktsfullt än de flesta, är på väg att lansera en ny forummjukvara som förhoppningsvis kan vara något.

  PS: Nu när iogt.se kör WordPress, är det inte dags att flytta över wordpress.com-bloggarna dit?

  mvh

  • Att det blir en open-sourcelösning (i det här fallet WordPress) är utgångspunkten eftersom tanken är att bygga in forumen i iogt.se (som redan kör på WP, liksom bl.a. Vit Jul och Nykter13). Det går att importera bloggarna, och planerna har funnits länge. Ett par frågor måste få svar först, men den som väntar på nåt gott…

 7. Ping: På gång just nu, på webben och på andra ställen | I rörelse

 8. Ping: På gång just nu, på webben och på andra ställen | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s