IOGT-NTO har synts mycket i DN sista tiden

Under dom senaste två veckorna har IOGT-NTO (eller snarare, mest IOGT) figurerat mycket på DN:s kultursidor. Det är nämligen så att diverse människor har skickat in vad IOGT betytt/betyder för dom. Men vi bör kanske börja från börja, 1970 slogs IOGT och NTO samman och då bildades dagens IOGT-NTO. NTO är sedan innan en sammanslagning av NGTO (Nationalgodtemplarordern) och TO (templarorden).

Från början fanns det alltså betydelser eller vad man ska kalla det för det som idag är ett namn, det vill säga innan sammanslagning förlängdes namnet enligt följande:
Independent
Order of
Good
Templars
och
Nation
Templar
Ordern

Det här är inte helt lätt att hänga med på, det är också många som inte vet att idag är IOGT-NTO ”bara” ett namn. Betydelsen/förlängningen av orden försvann i och med sammanslagning 1970. I perioder har frågan om att byta namn på IOGT-NTO varit uppe på våra kongresser, det rimliga för en del är att ta bort ”NTO” och bara heta IOGT medan andra tycker vi ska byta till något helt annat. Åsikterna är många. Vår webbplats heter t.ex. www.iogt.se, jag fick lära mig för något tag sedan att anledningen till att webbplatsen heter iogt.se är att i hemsidans begynnelse togs ett kongressbeslut på att vi skulle byta namn till att bara heta IOGT och därav att hemsidan fick det här namnet. Av olika skäl gick inte namnbytet igenom så vi heter fortfarande IOGT-NTO men har en webbplats som heter www.iogt.se . Jag vet inte riktigt om det verkligen gick till så här även om min källa får betraktas som trovärdig. Någon av er kanske var med (det här var långt före mina tio i år nykterhetsbranschen) och kan berätta?

Åter till ämnet, DN:s kultursidor.

I DN har vi som sagt under några veckor kunnat följa lite vad folk har kopplat ihop IOGT med. Här har vi en variant

Ingen
Orkar
Gå
Tillbaka
DN1

Två andra varianter:
DN2

I
Ogudaktige
Gatu
Trampare

I
Oxar
Gån
Tröga

Jag har även hittat två till i DN, där verkar den första dock ha funnits nedskriven i en föreningslokal i Nora:
I glädje och fest
Osupet är bäst
Gladare jul
Tänk vad barnen får kul

en fyndig kollega la även till:
När
Tomten visar
Omtanke

Jag kommer så klart osökt att tänka på Vit Jul.

Den andra från DN har satts i ett sammanhang där det rör IOGT loger från Sundsvall, det dansades mycket inom IOGT i gamla tider. Så här skriver avslutningsvis Karl-Ola Nilsson i sitt inskickade material till DN

Med tiden försvann vi därifrån och glömde våra nykterhetslöften. Det vi däremot inte glömt är logens stora betydelse för kulturlivet. Så för mig är IOGT
In
Och
Gunga
Tillsammans

Jag har hört lite olika varianter när jag var yngre, oftast inte så roliga varianter. Här är två exempel:
I
Ordning
Groggarna
Tages

och

Idioter
Och
Gamla
Tanter

Har du ytterligare någon förklaring till vad IOGT (eller NTO) betydde när du var ung? Kommentera gärna :)

Jag fascineras över alla dessa människor som passerat genom vår verksamhet på olika sätt genom olika årtionden. Helt fantastiskt. Tänk all den verksamhet vi har genomfört och fortsätter genomföra. För många människor har IOGT (-NTO) spelat väldigt stor roll. Det tycker jag är hur häftigt som helst. För människor då och nu har betydelsen av namnet spelat mindre roll, det som spelat roll är och var umgänget, mötet med människor, känslan av att få vara del av något större – del av en gemenskap med andra människor som tycker som jag.

Häftigt är kanske bara förnamnet…

Linda Tjälldén

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Bilder, I arkivets dolda vrår, Kansliet, Media och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till IOGT-NTO har synts mycket i DN sista tiden

  1. virre skriver:

    om vi ändå är inne på namnen, NGTO hette också IOGT först, alltså det fanns två IOGT när den splittringen skedde, det som alltid var IOGT hette Independet som sagt, och det som blev NGTO hette först International (vilket gör folks kommentater om avskaffande av NTO delen i namnet i Accent lite patetiska)

  2. Bo Högstedt skriver:

    Nattsömn Totalt Obefintlig

  3. Per-Åke Andersson skriver:

    Nykter Te’ Onsda’ ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s