Hur tänker vi om engagemang och organisering?

I helgen hade förbundsstyrelsen möte och jag och min kollega Eva Blomqvist var inbjudna för att föra ett första mer sammanhängande samtal om hur vi ser på engagemang och organisering inför framtiden. Detta är naturligtvis frågor som vi ständigt funderar och förhåller oss på – ibland mindre genomtänkt och då styr kultur och traditioner, och ibland mer genomtänkt och då styr vår vilja och våra styrdokument. Samtalet var oerhört givande och skapade en hel del svåra dilemman. Vår bild är att vi nog tror att vi är mer överens om detta än vad vi kanske är och att vi i större utsträckning behöver prata om hur vi ser på engagemang och hur vi underlättar för medlemmars engagemang; När stöttar organisationen medlemmarna och när är organisationen faktiskt ett hinder för vissas engagemang?

Det blev en lustfylld och inspirerande stund där styrelsen fick grotta ner sig i en hel del roliga, svåra och kluriga frågeställningar. Här är några av de frågeställningarna – hur hade du svarat på dessa frågor?

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Heta stolen – håller du med eller inte? 

 • Jag tror att vi har en majoritet av medlemmar som själva uppfattar sig som passiva medlemmar.
 • Jag tycker det vore bra om vi tydligare pratade om passiva och aktiva medlemmar.
 • Jag tror att lokalföreningar kommer att finnas kvar om trettio år.
 • Vi har idag ett partipolitiskt nätverk. Om fem år kommer vi att ha liknande grupper kring andra frågor på förbundsnivå.
 • Som enskild medlem är det okej att agera i IOGT-NTO:s namn, t.ex. via insändare och på sociala medier.
 • Som enskild medlem är det okej att ingå ett samarbetsprojekt med den lokala Konsumbutiken.
 • Som enskild medlem är det okej att boka in ett möte med kommunfullmäktiges ordförande.

Linjen – värdera två alternativ 

Delaktighet och demokrati

 • Det finns många olika sätt att t.ex. utse ombud till kongressen. Vi har valt att ställa två av dessa mot varandra: Å ena sidan, dagens ordning där föreningar (som engagerar ca 20 procent av våra medlemmar) utser ombud som på distriktsårsmötet utser ombuden till kongressen. Å andra sidan, direktval där samtliga medlemmar får erbjudande att via en medlemsomröstning utse sina kongressombud.
 • Delaktighet och transparens är viktiga ingredienser i demokratin. När det gäller förbundsstyrelsens arbete hur ställer ni er till att: Allt FS-arbete är internt och färdiga beslut kommuniceras efter möten och processer. Allt FS-arbete är öppet. Vi har direktsända möten, FS-handlingar på nätet och bjuder in medlemmar att delta i våra olika processer.

Befintliga eller nya föreningar

 • När vi värvar nya medlemmar – ska vi i första hand slussa in dem i befintliga föreningar eller i första hand starta nya föreningar?

Fyra hörn – välj mellan fyra alternativ

 • Vem är mest ansvarig för att organisera verksamhet & engagemanget utanför föreningen: Medlemmen, föreningen, distrikt eller förbundet.
Annonser
Det här inlägget postades i Strategisk utveckling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur tänker vi om engagemang och organisering?

 1. Är man passiv för att man inte deltar i aktivitet inom rörelsen, inte leder aktivitet eller att man inte aktivt talar om IOGT-NTO:s frågor i olika sammanhang?

 2. Erik Wagner skriver:

  Vi använder inte de orden när vi pratar om det idag. Hur tänker du kring det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s