Stora processer med många inblandade

I helgen är det förbundsstyrelsemöte. På deras bord ligger det ett första grovt utkast till Mål och Verksamhetsinriktning för 2014-2015. Eller ett utkast till något som i slutändan ska bli ett förslag till kongressen i sommar. Då ska de ombud som våra distriktsårsmöten utser bestämma vilka målsättningar vi som organisation ska ha för de närmaste två åren.

Så hur tar man fram ett sådant förslag? Jo, det finns naturligtvis miljarder olika sätt att rigga en sådan process. Men i januari (för snart ett år sedan) utsåg styrelsen en arbetsgrupp med delar av styrelsen. De har tillsammas med Peter Moilanen (generalsekterare på kansliet) och mig haft flera olika möten, medverkat på möten med våra noder (som vi kallar folkhögskolorna, vårt lotteri, vårt studieförbund, etc) samt distriktsstyrelserna i olika form. Tankar och idéer därifrån, ihop med underlag från vår medlemsundersökning och andra undersökningar som vi gör formade en grov inriktning.

Under hösten har vi dessutom genomfört 29 Dialogcaféer runt om i landet tillsammans med våra utvecklingskonsulenter och distrikten. Oerhört roligt att vi tillsammans fick ihop så många möten och uppskattningsvis var nånstans mellan 300-400 medlemmar involverade i dessa samtal. Här diskuterade man IOGT-NTO:s framtid allmänt och utifrån några specifika frågeställningar.

Det blev totalt 80 sidor dokumentation från alla träffar: Sammanställning av samtliga Dialogcaféer Hösten 2012

Hägt och lågt! Idéer, tankar och synpunkter! Ett fantastiskt härligt dokument att läsa genom, inspireras och fundera kring. Dock inte helt enkelt att sammanställa. Men har du tid över så lägg gärna lite tid på att läsa genom underlaget.

Jag har försökt att läsa detta för att hitta några återkommande delar och försökt översätta dem till någon slags strategisk nivå och det jag har kommit fram till är följande:

  • Ökat engagemang är viktigt. Jag tolkar det som att vi hittat en bra nivå och bra metoder på att värva och får vi några till som regelbundet gör insatser kring värvningen så kommer vi att behålla vår storlek och långsamt och hållbart öka. Däremot efterfrågar många fler engagerade medlemmar i konkret verksamhet. Samtidigt kan man mellan raderna läsa att det ibland är lurigt att komma in och hitta rätt i en sån stor rörelse som våran. Vikten av ledarskap och mentorskap nämns t.ex.
  • Man vill alltid lyfta yngre medlemmar. Kanske behöver de ”egen” verksamhet? Familjeverksamhet lyfts fram. Vikten av att de skapar sina egna forum.
  • Kommunikation lyfts fram. Dels som en viktig intern faktor, kommunicera med medlemmar på rätt sätt men också i vårt opinionsbildande arbete. Att synas mer och använda ny teknik, t.ex. sociala medier.
  • Familjeverksamhet och social verksamhet i stort får stort gillande. Vi vill umgås med varandra. Fester! ”Inte enbart alkoholpolitik” utan man vill trivas ihop – ha roligt. Det är också viktigt att stora delar av dessa aktiviteter är öppna för icke-medlemmar.
  • Samverkan känns som ett återkommande tema. Hitta andra organisationer att samverka med, finnas i befintliga forum – t.ex. bygdegårdar, etc.
  • Vikten av att tuffa till sig återkommer också. Lite tuffare i våra budskap, lite stöddigare och kanske borde vi bli bättre på att ge möjligheten till våra medlemmar att visa upp den stolthet de känner över sitt medlemskap, den verksamhet de bidrar till eller sin egen nykterhet.
  • Idéer kring lokal finansiering finns det i mängder – det verkar inte vara jättelurigt att få ihop pengarna till sina idéer på lokal nivå. Förbundet får okej när det gäller insamling och företagssamarbeten. Det sistnämnda efterfrågas även på lokal nivå och ibland stöd av förbundet i form av kunskap och juridisk hjälp.

Det är lite de tankarna som jag får när jag läser detta. Vilka tankar får du?

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Strategisk utveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s