Ny forskning om IOGT-NTO och ideell sektor

I veckan fick jag två avhandlingar på posten. Stefan och Torbjörn Einarsson (ja, de är bröder) disputerar inom en snar framtid och har på olika sätt valt att forska kring frågor som rör IOGT-NTO. Vi är väldigt nyfikna på vad de har kommit fram till och är glada att nu är klara.

För IOGT-NTO (och alla andra strategiska organisationer) är det av stor vikt att följa den forskning som sker, inte bara gällande alkoholfrågan utan kring folkrörelsefrågor och frågor om organisering och förutsättningar för organisationer – det ger oss värdefull input till organisationens alla nivåer och ”bygger IOGT-NTO starkt”, för att travestera en statsminister… Här följer ett försök att lite fritt översätta vad respektive avhandling handlar om.

Ideology Being Governed, Stefan Einarsson

>>> Mer information och hur man beställer avhandlingen.

Det sägs ofta att många av civilsamhällets organisationer tappar medlemmar, att de drabbas av målförskjutningar gällande uppdraget eller att de inte längre anses som lika relevanta i dagens samhälle. Flera forskare varnar för denna utveckling då den kan leda till minskad demokrati, inte enbart inom de berörda organisationerna utan även på samhällsnivå.

Denna avhandling presenterar en longitudinell fallstudie av de strategiprocesser som ägt rum inom en av de äldsta organisationerna i Sverige, IOGT-NTO samt dess systerorganisationer. Denna medlemsbaserade federation och dess systerorganisationer behandlas i analysen som en organisatorisk grupp sammanhållen av ett gemensamt system av värderingar. Denna grupp av organisationer har kunnat behålla, och även utveckla, mycket av sin karaktär samt hålla fast vid sitt ursprungliga uppdrag.

Studien visar på vikten av ett medlemskapsbaserat styrningssystem, vilket håller sig troget organisationens ideologiska kärna. Den pekar också på vikten av processer som gör det möjligt för organisationen att förändras i takt med samhället samtidigt som den bevarar ett visst avstånd från sin omgivande miljö och därmed lyckas behålla sin särprägel. Genom att göra detta, är organisationen inte bara trogen sitt ursprungliga uppdrag, utan lyckas även att växa i medlemsantal samt utöka den organisatoriska demokratin genom att inkludera nya grupper av medlemmar i beslutsprocessen. Slutligen framhäver IOGT-NTO fallet hur viktigt det är att hålla den ideologiska diskussionen levande inom organisationen för att inte drabbas av målförskjutning av uppdraget.

Membership and Organizational Governance, Torbjörn Einarsson

>>> Mer information och hur man beställer avhandlingen.

Forskare har under lång tid studerat sambanden mellan medlemskap i föreningar och medborgares deltagande i demokratin. Trots detta har man ignorerat själva förutsättningen för denna positiva påverkan – organisationernas interna demokrati och styrning. Utan detta vore det svårt att se hur medlemmar skall lära sig demokratiska arbetssätt som de sedan kan ta med ut i det större samhället.

I denna avhandling studeras dels de formella beslutsstrukturerna i åtta stora folkrörelseorganisationer och dels medlemmarnas syn på medlemskapet och sitt eget deltagande i organisationernas styrsystem. Båda dessa delstudier visar att såväl organisationer som medlemskap är komplexa men att det samtidigt finns viktiga likheter som gör att till synes olika organisationer kan ha mycket att lära av varandra. Studien visar också på intressanta samband som kanske går emot den allmänna uppfattningen. Till exempel så är yngre medlemmar de som säger sig vara mest villiga till att ta på sig ansvar såsom styrelseuppdrag.

/Erik Wagner – ansvarig strategisk utveckling

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ny forskning om IOGT-NTO och ideell sektor

  1. job skriver:

    Vet ni vad som skulle vara fett? Om ni hade separata användarkonton så det gick att se vem som skrev vad. Jag vill iallafall gärna låna speciellt Torbjörns vid tillfälle, om möjligt! Mvh en på plan 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s