Hur formulerar vi grunden för vad vi är?


Våra Grundsatser och Program är texter som försöker formulera vår verksamhetsidé och vår syn på människor, organisering och samhället. Vi brukar internt säga att det är där vår ideologi formuleras.

De nuvarande formuleringarna har funnits sedan 1970, då IOGT och NTO slogs ihop. Under de senaste åren har kritik framförts, främst genom två argument:

  1. Språket är för gammalt.
  2. Texten tydliggör inte tillräckligt tydligt alla människors lika rätt och värde, oavsett sexuell läggning.

På dessa grunder gav tidigare kongresser respektive styrelse inom IOGT-NTO-rörelsen i uppdrag att se över dessa texter och lägga fram förslag på moderna formuleringar. Det är viktigt att komma ihåg att dessa texter är gemensamma för våra fyra förbund inom IOGT-NTO-rörelsen. Det krävs därmed likalydade beslut på samtliga tre kongresser och på ett förbundsmöte. Texterna är också extra viktiga eftersom de ingår i vårt medlemslöfte.

Bilden ovan visar en gammal formulering från Godtemplarorden som jag hittade när jag förberedde ett seminarium för Sektor3. Nåväl…

Det finns en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och jag har äran att vara deras kansliresurs. Gruppen har bestämt sig för att under hösten arbeta öppet med processen. På en särskild webbsida finns information om processen samt ett första utkast till förslag. Mötena har varit spännande och de olika organisationerna har lite olika perspektiv och ingångar när det gäller formuleringen av våra kommande grundsatser.

Men en uppmaning till alla medlemmar: Missa inte chansen att ta del av processen. Följ den eller delta i den – det är lärorikt oavsett. Det väcker stora tankar som: Vad är IOGT-NTO-rörelsen?

Kongresserna och förbundsmötet 2013 kommer att ha svaret, var inte orolig.

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Annonser
Det här inlägget postades i Strategisk utveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s