Några höjdpunkter från veckan

Jag sitter i min soffa i dag. Jag tänker inte lämna den. Däremot tänker jag lyfta en del höjdpunkter från veckan på Gotland och mina tankar kring detta:

Framtidens folkrörelser – diskuterade jag tillsammans med bland andra Anders Wallner, Miljöpartiet, Brit Stakston, JMW och Anna Magnusson, KFUM. Frågor om engagemang och organisering verkar vara på tapeten. Många funderar just nu på hur de kan vara plattformar för medborgerligt engagemang. En sak är säker: partierna lyckas inte med uppgiften fullt ut. Däremot är Mp och S två intressanta partier som just nu genomföra rätt öppna processer kring detta. Jag tror att vi folkrörelsebetonade organisationer har mycket att lära dem och mycket att lära av dem. Ämnet lär fortsätta under knytkonferenser och andra sammankomster samt under nästa år.

Sociala innovationer. David Sundén från Västerås Stadsmission drog in mig i detta träsk av intressanta perspektiv under veckan. Vi pratade lite om hur våra bägge organisationer kan bidra till att lyfta det arbete som civilsamhällets organisationer gör kring sociala innovationer. Vi hävdar att organisationer är dem som utvecklar välfärden och att många av de verksamheter som vi startar tas över av det offentliga. Nu har vi en helt annan välfärdsmarknad där privata aktörer spelar stor roll – stor vi organiserade för lika stor del av nytänkande och genomförande? Eller har näringslivet tagit stafettpinnen? Och i vilka miljöer, i vilken slags organisationskultur bildas flest sociala innovationer? Vi i IOGT-NTO är rätt duktiga på detta. Vi startar just nu rätt många sociala företag och vår föreningsverksamhet utvecklas hela tiden för att möta nya grupper och nya samhällsproblem kopplade till alkoholfrågan – men kan vi boosta detta lite? Kan vi sätta nytänkande och innovation (alltså inte bara nya idéer utan även steget till genomförande) på den interna agendan? Ja, lite sådana tankar har vi och det skulle inte förvåna mig om vi lyfter frågan på något sätt under nästa Almedalsvecka.

Medans du faller. Sebbe från Kartellen har tillsammans med Fryshuset Teater satt upp en oerhört stark föreställning som smygvisades på länsteatern i Visby. Andrea Lavesson från Överenskommelsen drog med mig med orden ”Kom nu Erik, så går vi och gråter lite” vilket stämde väldigt bra. Panelsamtalet efteråt var oerhört proffsigt genomfört och gav en glimta hopp kring ämnet. Jag kommer att rekommendera alla mina kollegor att se den när den sätts upp på Stockholms stadsteater och ni borde uppmana era kommuner att köpa in föreställningen så att ni får chans att se den nära er.

#GMA12. Almedalens egna talkshow som genomförs med bambuser, något som inspirerat till ”vår” egna SobraTankar. Det var väldigt roligt att få äran att delta i det första avsnittet och prata om Almedalsdrinken, Gillaboken och om strategier för opinionsbildning. Också roligt att Sofia Karlsson fick delta i det sista avsnittet och att programledarna gav drinken, IOGT-NTO och hela det civila samhället så mycket cred och perspektiv. (Också roligt att Sofia nu är inne på att vi ska ha ett webbsänd nyhetsbrev…) Hann tyvärr inte se alla avsnitten på plats, men det kan åtgärdas nu i efterhand.

Folkrörelsekänslan. I en topplista som Eric Tegnander (en av UNF:arna på plats under veckan) skrev lyfte han ”Folkrörelsekänslan” som den bästa känslan. Arbtet med Almedalsdrinken är ett rent folkrörelsearbete. Vi är ca 13 organisationer som står bakom arbetet med drinken och det fantastiska utbud av samtal som ägde rum under Soberian. NBV, vårt studieförbund och SLAN som paraplyorganisation för många av oss spelade en stor roll i att lyfta upp hela nykterhetsrörelsen. Men folkrörelsekänslan är också att ha grillkväll ihop, ihop med IOGT-NTO-medlemmar från ön, ihop med några UNF:are och ihop med kollegor och vänner. Folkrörelsekänslan är också att heja på alla Kris-medlemmar, twitterskoja med alla UNF:are och gå runt och känna en gemenskap med så många – för vi delar något. En idé, ett perspektiv som gör att vi har något gemensamt. Det är samma känsla som jag kan känna när jag träffar scouter, KFUM-medlemmar och socialdemokrater eller aktiva i Sverok, Vi Unga och Fryshuset och allt vad det heter – vi delar också idéer. Vi delar traditioner, ordbruk och bakgrund. Vi har lite olika perspektiv, men målet om ett bättre samhälle delar vi och ibland räcker det för att känna samhörighet.

Lyxen. Det är en lyx att få jobba på IOGT-NTO och få lov att representera vår rörelse. I samtal med politiker, generalsekreterare från olika organisationer, makthavare av olika slag så står IOGT-NTO högt i kurs. Det är viktigt att vara tydlig med detta för i vårt vardagliga slit kan motgångarna ibland kännas alldeles för påtagliga. Det är inte alltid alla dyker upp till verksamhetsträffen eller att kommunpolitikerna förstår att det är vår verksamhet de bör investera i eller att media vill skriva om de samhällsproblem som vi ser i vår vardag, så ibland tryter orken. Men vi sliter på. Vi ger oss inte förrän Sverige faktiskt är rejält mycket nyktrare – för vi vet att samhället blir lite bättre då. Jag vet eller tro mig veta hur många ideella timmar som ligger bakom den organisation och rörelse vi är idag och ett möte med riksdagsledamöter eller en organisationsföreträdare få äran att representera det är för mig stort. Det är en lyx. Jag känner det i vardagen men under en intensiv vecka som Almedalsveckan så blir det lite extra av den känslan.

Människorna. Det är trots allt människorna som är Almedalen. Att få äta glass med Daniel från CAN, Andrea från Överenskommelsen, Aron och Katti från Fryshuset och Anton från Pasadena är såklart roligt men det bygger också relationer som vi tar med oss in i vårt framtida arbete. Att få diskutera framtidsfrågor med vår ordförande Anna på vägen mellan två seminarier, att boka in möten om kulturledarskap med Alaa från Socialdemokraterna, att få vila ögonen på havet med medlemmar som Ida och Daniel… Att träffa kommunikationshjältar som Brit, Jocke, Björn, Petter… Att få stå och småskoja med Kerstin Brunnberg och prata om vikten av ett aktivt och vitalt civilsamhälle. Ja, ni fattar. Det är så oerhört många små samtal som bygger relationer. Mellan mig och dem. Men också mellan IOGT-NTO och en värld utanför nykterhetsrörelsen. Möten som väcker idéer och relationer som på sikt kan bli något. Eller inte. Det får framtiden avgöra.

Eller rättare sagt: Det avgör vi i framtiden – nu är det semester.

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Annonser
Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Några höjdpunkter från veckan

  1. Ida skriver:

    Tack för omnämnandet, det var ett härligt möte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s