Politikerna och civilsamhället

Idag var jag på ett seminarium som tidningen Dagen arrangerade om avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet. Eller snarare, som lagen är utformen: avdragsrätt för gåvor till forskning och viss hjälpverksamhet. Vi har tidigare konstaterat att detta inte är en reform i syfte att stärka traditionellt folkrörelse arbete.

Reformen har varit igång i några få månader så det är alldeles för tidigt att utvärdera men det intressanta var att panelen (bestående av riksdagsledamöter från M, KD och S samt två organisationsföreträdare – Cancerfonden och Frälsningsarmén) var i princip enig om att reformen borde breddas och omfattas och gälla bredare verksamhet.

Maria Abrahamsson från moderaterna tyckte t.ex. att det var konstigt att nykterhetsrörelsen skulle kunna ta emot avdragsgilla gåvor om vi ger pengar till personer med missbruk och t.ex. hemlöshet men inte till vårt långsiktiga förebyggande arbete.

Jag är inget stort fan av avdragsrätt överlag. Mina personliga argument ser ut ungefär så här: Vi ger väldigt mycket som det är. Bör man uppmuntra detta på något sätt så bör det kommer från organisationerna och inte från staten. Staten premierar inte andra engagemangsformer på liknande sätt. Ett annat argument är att jag nog tycker att politikerna bör reglera civilsamhället så lite som möjligt. Erfarenheter från andra länder visar att om vissa sorters organisationer eller vissa verksamheter får ökad ekonomiska resurser eller förbättra villkor för en ekonomisering så ökar antalet verksamheter eller organisationer. En publikfråga handlade om att antalet organisationer som jobbar med opinionsbildning (och därigen kritik av rådande politik eller normer) har minskat i USA eftersom detta inte ger avdragsrätt.

Kort sagt: Börjar politikerna skruva i detta så påverkar de hur det civila samhället kommer att se ut. Vi har en tendens att springa dit pengarna är.

Vidare tänkte jag mycket under dagen kring om det finns reformer som vi vill att politikerna ska genomföra i syfte att främja ett brett civilsamhälle. Jag kom inte riktigt på så många faktiskt. Har du några på lager? Kommentera gärna detta inlägg. Vill veta!

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Annonser
Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s