Framtidens folkrörelse

Idag modererade Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO ett samtal som Socialdemokraterna bjöd in till.

Medverkande

  • Carin Jämtin, partisekreterare
  • Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen
  • Annelie Nordström, förbundsordförande, Kommunal
  • Filip Wijkström, docent i företagsekonomi, Handelshögskolan

Socialdemokraterna genomgår just nu ett stort förnyelsearbete, inte bara kring deras politik utan även hur de väljer att organisera sig. Carin inledde med att prata om att det är hyfsat enkelt att justera stadgar och på pappret göra ändringar. Det är beslut som ska tas. Lite samtal, lite debatt men därefter beslut. Det riktigt svåra är att ändra en organisations kultur. Hon pratade om vikten att ha unga personer på listorna; inför valrörelsen, inför proval internt, etc. Det är en kulturfråga och inte en ren stadgefråga.

Hon slog fast att folkrörelserna har framtiden framför sig men att det är viktigt att skapa en rörelse som tar tillvara på och kan ägas av alla medlemmar.

Annelie på Kommunal pratade om den utmaning de har i att varje år rekrytera minst 35.000 medlemmar för att inte minska som organisation. Ett steg i deras förnyelsearbete beskriver hon så här: ”En del av vår resa är att göra vårt jobb bättre.” Svårare än så är det inte.

Hon pekade också på behovet av fotarbete. Det är hårt arbete att förändra världen. Vi kan göra detta men det kräver ganska stora insatser. Därför försöker de skapa en kultur kring att ”gå ut från kontoret, ut i verkligheten, en dag i veckan”.

Tänker ofta på detta. Reagerade i en inbjudan som NBV skickade där de skriver att de traditionella organisationerna har svårt att locka till sig nya medlemmar. Jag håller inte med om detta. Fast nya medlemmar får man inte gratis. Det är ett oerhört hårt arbete. IOGT-NTO rekryterar nya medlemmar varje år, runt 4000 nya. Detta gör vi genom betydande insatser, både rent ekonomiskt men framförallt genom ideella insatser. Så oerhört många medlemmar brinner för att dela med sig av sitt IOGT-NTO, dela med sig av den gemenskap som de upplever. Det är häftigt. Men inte lätt. Det kräver slit.

Ett kort klipp från samtalet hittar ni här.

/Erik Wagner – ansvarig för strategisk utveckling

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s