DN låter vinodlarna stå oemotsagda

Gång på gång rapporterar media om vinodlare som ”tycker” att gårdsförsäljning inte hotar Systembolaget. Som anser att utredaren gjort fel som föreslagit att vintillverkare ska sälja utländsk alkohol. Senast ett stort uppslag i DN Ekonomi (läs här och här).

Uppenbarligen vill man inte ta till sig fakta. Två utredningar efter varandra har kommit till slutsatsen att det inte går att införa ”bara” gårdsförsäljning. EU kommer inte att tillåta det. Även med de förändringar som Lotty Nordling föreslår i den senaste utredningen – att tillverkarna ska få öppna egna butiker var som helst i landet där de säljer alla typer av alkohol – är risken överhängande att EU ifrågasätter vår rätt att behålla monopolet. Det säger Justitiekanslern, det säger EU-kommissionens egna experter. Det vill säga, även om vi går så långt att vi i princip avskaffar monopolet själva riskerar vi att bli av med det. Bara för att ett gäng vinodlare vill sälja vin på sina gårdar.

Argumenten om att det främjar turismen stämmer inte heller. I Finland, som haft gårdsförsäljning sedan före EU-inträdet, har den inte alls främjat turismen. Dessutom har den varit långt ifrån den framgångssaga svenska vinodlare drömmer om. Många gårdar har fått stänga eller har slagits ihop på grund av dålig lönsamhet. (Läs mer om gårdsförsäljningen i Finland och varför det inte skulle tillåtas för Sverige här.)

När DN Ekonomi idag låter vinodlare oemotsagda tala om att gårdsförsäljning är möjligt och skulle främja turismen är det inte höjden av god journalistik. De låter en part med ekonomiska intressen stå oemotsagd utan att själva ta reda på fakta. Det är, om inte annat, slarvigt. De som fortfarande, efter två utredningar, förespråkar gårdsförsäljning har antingen vägrat ta till sig fakta eller så struntar de helt enkelt i om vi blir av med Systembolaget eller inte.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till DN låter vinodlarna stå oemotsagda

  1. Wunder skriver:

    Jepp – helt rätt. Jag har försökt debatera lite på bloggar om artikeln. Och de som vill ha gårdsförsäljning verkar helt enkelt vara samma personer som vill bli av med monopolet. Så enkelt är det nog i de flesta fall. En del kanske bara är naiva eller oinformerade. Men de som debatterar för gårdsförsäljning verkar vara för avskaffande av systembolagets monopol. Hmmm … man undrar ju dock hur de politiker tänker som vill ha gårdsförsäljning – om de tänker alls. Vill de också avskaffa monopolet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s