En lång dag i Åre väntar

Idag fortsätter förhandlingarna i Åre. De beräknas börja i TV4 Sport Arena klockan 8.30 och håller på fram till klockan 22.00 ikväll – det är med andra ord en lång dags kongressande som väntar.

Accent kommer att fortsätta sina live-sändningar från kongressen på accentmagasin.se/live Vill du delta i (eller bara följa) diskussionerna på Twitter är det hashtaggen #nykter11 som gäller. Igår var #nykter11 den åttonde mest använda hashtaggen i Sverige, idag kommer den nog att klättra ännu högre.

Annonser
Det här inlägget postades i Kongress och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En lång dag i Åre väntar

 1. Jimmy Blondin skriver:

  Winberg har rätt i att det är en helt annan tidsanda. Ett citat från boken ”Narkotika – Om problem och politik” kan bla belysa detta: ”Vi kan fråga oss om nykterhetspolitikerna med folkrörelserötter håller på att ersättas av akademiskt utbildade doktorer i vita rockar”

  Det säger en hel del om den nya tidens sätt att se på alkohol- och droger och i synnerhet på vården. I dag så skriver Jens Lunnergård i tidningen Dagen http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=267023
  följande: ”Det var mycket Bejerots förtjänst att Sverige anslöt sig till vår nuvarande restriktiva narkotikapolitik, som varit så framgångsrik”.
  Att Bejerot och sedermera RNS och Svenska Carnegieinstitutet haft ett stort inflytande på narkotikapolitiken kan jag hålla med Lunnergård om. Men om den varit framgångsrik vet vi inte. Inget politiskt parti har varit och är villig att utvärdera vad det 40- åriga ”kriget mot narkotikan” inneburit för enskilda eller grupper. Argumentet håller inte det behöver först prövas mot verkligheten.

  Jag menar i motsats till många andra att sprututbyte kan vara en del av en modern narkotikapolitik som både är restriktiv i fråga om legalisering men också human och hälsofrämjande. Men för att nå dit behöver vi en prioritet för den totala vården och det är här problemet finns. Den främsta bristen är enligt missbruksutredningen låg politisk prioritet eller ointresse om man så vill. Resultatet blir att 1 av 5 får vård, det leder till ökad stigmatisering och diskriminering av missbrukare, men också ökade problem i framtiden om vi inte prioriterar.

  Jag hävdar att Sverige saknar en socialpolitik med en ide och vision och att vi har mycket att lära av tex England och Skottland där det i dag växer fram nya begrepp och ett samhällsansvar för att hjälpa folk till tillfrisknande.

  Det som är unikt där är att det inte slutar med ett mål av drogfrihet utan hur människor också ska kunna bibehålla drogfriheten och bli en del av samhället. Där är inte Sverige på långa vägar.

  Vi behöver en mer omfattande debatt om framtidens politik och inte en fragmentiserad debatt om sk kontroversiella frågor, som sprututbyte och underhållsbehandling som för vissa blir liktydigt med ett förändrat huvudmannaskap. Betänkandet från missbruksutredningen är en lämplig utgångspunkt.

  Jag menar att organisationer som IOGT-NTO behövs även i framtiden i ett mer sk narcissistiskt drivet samhälle, om ni tillåter benämningen. Den behövs som en motkraft men framförallt behöver vi ta till oss mer av rörelser som i USA och Europa som handlar om många olika vägar till TILLFRISKNANDE. Sverige behöver en rörelse av så att säga ”advokater” som bevakar och intervenerar då myndigheter inte tar sitt ansvar för att stödja integration till samhället. IOGT-NTO måste också i denna tidsanda öppna sig för andra ideer och tankar och bjuda in till debatt och samtal. Inte som i dag en relativt sluten organisation utan influenser från andra ideer.

  Jag rekommenderar att läsa mer om detta här:
  http://www.magnuscallmyr.se/20
  samt detta engelska (översatt) gästinlägg här:
  http://www.magnuscallmyr.se/20
  (Är i dag publicerat i tidningen Accent)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s