Välförtjänt nominering till Årets lobbyist

Gårdsförsäljningslobbyn är nominerad till årets lobbyist – i år igen. Förra året vann IOGT-NTO:aren, miljöpartisten och makalösa föräldern Helene Öberg men redan då fanns gårdsförsäljningsförespråkarna med bland de nominerade.

Min spontana tanke är samma som förra året – nomineringen är välförtjänt. Att få stora delar av svenska folket och riksdagsledamöterna att tro att gårdsförsäljning är genomförbart och skulle vara bra för Sverige utan några som helst bevis på sin sida, det är väl värt en nominering.

Vi som är motståndare till gårdsförsäljning har haft krångliga, juridiska EU-argument och nackdelen av att vara de som förespråkar förbud. Förespråkarna har kunnat snacka om hembryggt vin, pittoreska gårdar och turism. Senast på SVD Brännpunkt. Men nu verkar det som att polletten har trillat ner på de flesta håll. Justitiekanslern säger att de inte fungerar juridiskt, Ungdomsstyrelsen att det går på tvärs med ungdomspolitiken, Folkhälsoinstitutet att det motarbetar folkhälsopolitiken. När hösten kommer ska regeringen förhoppningsvis ta sitt förnuft till fånga och slänga utredningen där den hör hemma – i papperskorgen. En bra lobbyistkampanj kan nämligen inte ändra på det faktum att gårdsförsäljning, eller snarare de spritbutiker på stan som det nu handlar om, i allra högsta grad skulle riskera Systembolaget och därmed vara en katastrof för den svenska folkhälsan.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Almedalen, Gårdsförsäljning, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s