IOGT-NTO kommenterar missbruksutredningen

Idag presenterades missbruksutredningen efter över två års utredande. Från IOGT-NTO:s håll välkomnar vi att denna utredning blivit utförd. Det var nödvändigt med tanke på de brister som idag finns inom svensk missbruksvård. Nu börjar för vår del ett arbete med att analysera alla förslag för att se vilka konsekvenser de kan få framöver.

Redan nu vill vi peka på några positiva förslag. Det rör till exempel förslagen om att lagstifta om att primärvården ska ställa frågor om dryckesvanor vid läkarbesök, att utbildning för berörda yrkesgrupper införs eller förbättras, att vårdgaranti införs samt att vården målgruppsanpassas än mer.

Däremot finns det ett antal förslag som är oroande. Att huvudmannaskapet för missbruksvården läggs på landstinget är olyckligt. Med landstinget finns en uppenbar risk att vården blir mer inriktad på medicinska lösningar. Vi menar att kommunerna är mer lämpade då de mer ser till helheten kring den som har en problematik, till exempel den sociala situationen med barn och andra anhöriga. Kommunerna har en annan närhet till människorna. En annan viktig aspekt är att de psykosociala och sociala inslagen i vården och stödet är dominerande och dessa ligger inom socialtjänstens profession. Kommunen har även ofta ett bra samarbete med andra aktörer inom missbruks- och beroendevården, exempelvis med den idéburna sektorn.

Det finns andra tecken på att missbruksvården med utredningens förslag tenderar att bli mer inriktad på medicinska lösningar. Att LVM förs in i LPT har ett signalvärde i sig. Från vår sida kan vi inte se att beroende skulle vara enbart en psykisk sjukdom. Missbruk hänger även ihop med annat och är så pass omfattande att det behövs en särskild lag. Det finns också en risk med förslagen som läggs kring substitutionsbehandling när det gäller narkotikaberoende. Risken är att denna typ av behandling kommer att öka på bekostnad av annan behandling i och med att det blir mer tillgängligt.

Se mer om vad IOGT-NTO tycker under: www.iogt.se/Fakta–argument/Remisser-och-rapporter/Remisser-och-yttranden/

Missbruksutredningen i sin helhelt: www.sou.gov.se/missbruk/index.htm

Mer om missbruksutredningen:

”Missbruksvården måste tas över av landstingen” (Dagens Nyheter)

Missbruksutredningen: Missbruk är inte ett socialt problem (Accent)

”Landstingsansvar för missbrukarvård” (Drugnews)

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, IOGT-NTO tycker till, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till IOGT-NTO kommenterar missbruksutredningen

  1. Ping: Ris och ros åt missbruksutredningen « Välfärdsblogg

  2. elina skriver:

    Är detta den eviga frågan: är missbruk sjukdom eller val? Är det enbart sjukdom skall det botas av läkare/sjukvård. Är det ett val blir allt med komlicerat. Missbrukaren har då ärendet i sin hand – han måste välja – kanske med hjälp av olika slag. Har alltid föredragit att klienten har ett eget val och det botas inte av andra droger även om sjukvård behövs initialt för avgiftning. Har också utbildat sjukvårdspersonal i åratals, främst inom mödravård, men det tycks vara svårt för dem att fråga om droger. Socialtjänstens personal ligger bättre till i missbruksfrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s