Nej, Ekot, smugglingen ökar inte

Visst, man kan inte kräva att alla journalister ska vara alkoholforskare. Men att de ska kolla med forskarna innan de skriver? Kanske inte det heller. Risken är bara att det blir fel, gång på gång. Om inte annat i rubriksättningen.

I helgen gick Ekot ut med följande nyhet: ”Allt mer alkohol smugglas över gränsen”. Det tolkar man ju gärna som att smugglingen ökar, totalt sett. Det är felaktigt. Artikeln handlar om att tullen upptäckt ökad smuggling från Tyskland. Det stämmer. Däremot ökar inte smugglingen totalt sett.

Problemet är att sådana artiklar spelar vissa intressenter i händerna. Alkoholindustrin har som ett av sina politiska huvudmål att sänka alkoholskatten och huvudargumentet är just att smugglingen är så enorm – vilket den knappast är.

Inte för att sänkt skatt hade varit någon lösning på några andra problem än deras egna. Vi kan aldrig sänka skatten så mycket att vi konkurrerar med smuggelalkoholen. Sänkt skatt skulle däremot få två andra effekter: Ökad vinst för alkoholindustrin och ökade alkoholskador. Inte värt det om du frågar oss. Eller för den delen, forskarna.

Den illegala införseln står för sju procent av svenskarnas alkoholkonsumtion, enligt Stockholms universitet (Sorad). Det är ett problem som bör bekämpas med polisiära resurser och sänkta införselkvoter, inte överdrivas eller användas som slagträ i skattedebatten.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Alkoholpolitik, Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nej, Ekot, smugglingen ökar inte

  1. Ping: Länkar och kommentarer – 16 February, 2011 | Pierre Anderssons blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s