Ledarsidorna om gårdsförsäljning

Förra veckan avslöjade DN hur gårdsförsäljningsutredarens förslag kommer att se ut. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av tidningarnas ledarskribenter var överraskade och skeptiska till att gårdarna skulle få sälja utländsk alkohol. Det märks många är dåligt pålästa, frågetecknen hopas. Många undrar varför det här med utländsk alkohol finns med och föreslår att Sverige bara ska åberopa det finska exemplet och helt enkelt börja sälja. Förklaringen är ju att Finland är ett undantag och att Sverige har helt andra förutsättningar. Det har utredaren tagit hänsyn till och därför ser förslaget ut som det gör.

Här är ett axplock från ledarredaktionerna:

”Förslaget låter inte som en öppning för gårdsförsäljning i ordets rätta bemärkelse utan som ett sätt att luckra upp Sveriges – av goda skäl – restriktiva alkohollagstiftning. Det kan väl ändå inte vara meningen? ”
Gävle Dagblad

”Utredarna vill utöka de privata tillstånden för alkoholförsäljning så att exempelvis öltillverkarna Oppigårds och whiskeyproducenterna Mackmyra även får lov att erbjuda utländska öl- och whiskysorter. Sådana här butiker skulle sätta i gång ekonomiska krafter som är svåra att kontrollera.”
Dalarnas Tidningar

”Vad som kan verka obegripligt är, varför utredaren föreslår att gårdsförsäljare ska få sälja även andra producenters vin, öl och sprit. Som princip är det väl inget fel i det, men i den svenska inhemska debatten vore det naturligtvis lättare att argumentera för gårdsförsäljning, om försäljningen var begränsad till inhemska varor i viss mängd.”
Blekinge Läns tidning

”Eftersom Socialdemokraterna är på samma linje som Moderaterna och Centerpartiet, det vill säga positiva till gårdsförsäljning på villkor att Systembolagets ställning är ohotad, bör saken vara biff.”
Corren

”Spola delar av utredningen om gårdsförsäljning av alkohol där den hör hemma – i slasken.”
TTELA

”Vad saken gäller är att gårdsförsäljningen blir en politisk spjutspets mot Systembolagets detaljhandelsmonopol. Utredare Nordlings förslag om att gårdsbutikerna även måste sälja utländskt vin är därför märkligt. EU tvingar inte franska vinbönder att sälja svenskproducerat vin. Jag är övertygad om att fransmännen skulle må illa bara vid tanken.”
Expressen

”Alkoholens skador uppmärksammas mer och drickandet minskar. Då vore det ett steg i fel riktning att underminera Systembolaget genom att tillåta gårdsförsäljning.”
VLT

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Gårdsförsäljning, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s