För er som undrar: Definition av ordet monopol

Monopol är en term inom nationalekonomin som beskriver en form av förhållande mellan producent och konsument där det ej finns möjlighet till val av alternativa producenter för konsumenten”

Det finns de som menar att monopol (Systembolaget) skulle vara förenligt med alternativa ställen som säljer öl, vin eller sprit av såväl inhemska och utländska producenter. För dem kan vi här avslöja att Wikipedia inte delar deras åsikt. Det gör inte heller samhallskunskap.se som definierar monopol så här:

”Monopol – Innebär att det bara finns en enda säljare. Monopol kan det bli på t ex små orter, där det kanske inte skulle gå att ha flera stycken affärer. Det kan också bli monopol om ett företag köper upp sina konkurrenter. Ibland bestämmer staten att det ska vara monopol på någonting, t ex järnvägar, utbildning mm. I Sverige har t ex Systembolaget monopol på att sälja sprit, vin och starköl.”

Annonser
Det här inlägget postades i Gårdsförsäljning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till För er som undrar: Definition av ordet monopol

 1. Jimmy svensson skriver:

  Systembolaget är ingen ”producent” och staten äger inte längre Vin&Sprit. Monopol betyder igengtligen ensamrätt, vilken del av marknaden man än pratar om.

  Grekiska – monos/μονος (ensam) + polein/πωλειν (att sälja)

  Tanken bakom systembolaget är att den är den enda försäljaren av starka alkoholdrycker till konsumenten frånsett krogar/barer mm och dessa har ingen hemköps försäljning. Så det är inte ett strikt monopol staten sitter på.

  Lättölen i vanliga matbutiker är ett gissel, EUs enorma införselkvoter ett annat. Men största hotet är nog det liggande förslaget. Det finns ett uns av vettighet att en vinproducent ska kunna bjuda på det egenproducerade vinet. Eller att ett lokalt bryggeri kan bjuda besökare. Så länge konsumtionen är på plats, inget hemköp alltså. Det blir en helt annan sak om de sak kränga andra sprit varor för ”profitens” skull. Är man seriös med att vinproducenter ska få sälja vin ser jag inga problem om de skaffar restaurang tillstånd och kompletterar vin och mat inom gällande regler. Allt handlar ju om matlandet Sverige?

  Men politik är en snöboll börjar du sätta nått i rullning växer det och spräcker gränserna. Som politiker är det ofta man möter ett till synes harmlöst förslag men det kan vara första steget i en rad av händelser som leder långt förbi de första intentionerna.

  Sprutbyte är ett sådant. Rena sprutor i all ära men många sprututbytesförespråkare tenderar att snegla på Danmarks försök att ge heroin till missbrukare. Den snöbollen är redan i rullning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s