Fyllefilter, poliser och bakispiller

Det snackas mycket om IQ:s fyllefilter på Facebook. Tanken är väl att göra folk uppmärksamma på hur mycket puckade grejer man riskerar att göra när man är full. Men egentligen – är det inte bara ytterligare en möjliggörare i ett samhälle som redan svämmar över av dem?

Möjliggörare, alltså saker som gör det möjligt för människor att supa sig asfulla utan att det får omedelbara konsekvenser. Som poliser i varje gathörn på kvällarna, bakispiller och, ja, fyllefilter på Facebook. Det är ju bara det att i längden finns de där ändå, konsekvenserna. Precis som den kollega som håller tyst om missbruk på arbetsplatsen är fyllefiltrets hjälp rätt meningslös i längden. Tvärtom faktiskt. Tjänsten blir en björntjänst.

Samhället lägger ner så mycket pengar för att människor ska få supa i fred och slippa ta konsekvenserna. Storebror staten sopar gatorna varje söndagsmorgon. Statsapparaten för möjliggörande av fylla är enorm. Alternativet, att inskränka människors rätt att supa som de vill, är det knappt någon som vågar ta i. 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s