Inga alkoholister i kyrkan?

Debatten om alkohol eller inte i nattvarden har pågått ett tag nu. Ärkebiskopen är för alkoholfritt vin men tyvärr verkar inte kyrkomötet dela hans åsikt. I strävan efter en kyrka för alla väljer de att ha glutenfria oblater, men inte alkoholfritt nattvardsvin. Trots att konsekvenserna för en alkoholberoende som tar ett återfall blir oändligt mycket större än för en glutenintolerant som får i sig gluten. Är det inte märkligt?

Det är stor brist på alkoholfria zooner. Som alkoholberoende med rädsla för återfall finns det inte många platser att ta vägen om du helt vill undvika alkohol. Okej att pubar och restauranger håller hårt på alkoholkulturen, det är väl väntat. Men kyrkan? Skulle den inte vara för alla?

Annonser
Det här inlägget postades i Förebyggande arbete, Socialt arbete. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Inga alkoholister i kyrkan?

 1. Nathaniel skriver:

  Det finns inget ”alkoholfritt nattvardsvin”. Det finns vin med låg alkoholhalt och vin med högre halt. Druvjuice är inte vin. Även om vissa tycker det är okej, så gör andra det inte. Jesus drack vin, förespråkade inte absolutism och använde vin vid instiftandet av det vi kallar Herrens Måltid eller Nattvarden. De som motsätter sig druvjuice gör det inte för att de vill stänga ute alkoholskadade från nattvarden, utan för att de anser att ALLA blir utestängda ifall man inte firar nattvard på rätt sätt.

 2. Per-Åke Andersson skriver:

  Såg på debatt 11 nov om Elsiabeth O-Ws bilder av homosexuella i olika miljöer i Heliga landet. I debatten deltog en representant för den judiska församlingen i Gbg. Han förklarade att dödsdomen över HS i ena Moseboken måste liksom mycket annat omdefinieras i en modern kontext eftersom samhället förändras, kunskapen och värderingarna likaså. Jag gillade honom.
  Om man nu modifierar nattvardsvinet för att passa in i samhället så betyder inte det att symboliken förändras (Ja, man ska förstås inte öppna en colaburk!). Kyrkor i ett modernt samhälle där det finns en betydande förekomst av missbruk måste rimligtvis kunna hitta en lösning på Kristiblodssubstitutet som gör att alla är välkomna till nattvarden.
  /skriver en inbiten ateist

 3. Nathaniel skriver:

  Druvjuice är som sagt inte vin, så det är inte fråga om att modifiera vinet utan att byta ut det mot en annan dryck. Och jo – symboliken ändras. Det är inte en slump att Jesus valde vin; det var hans mening att det skulle vara just vin – kanske för att det inte är en helt ”säker” dryck, en som man faktiskt blir berusad av. Som den kanadensiske prästen Paul Brosch skriver: ”Grape juice is altogether void of any of the sense of exuberant joy in celebration which we have come to associate with wine. Christians have used real wine in worship, among other reasons, for its associations with joy and festivity and celebration.”

  Dessutom: att byta ut vin mot druvjuice gör dessutom inte nattvarden öppna för alla. Det finns fortfarande allergiker som inte kan äta druvor eller dricka druvjuice. Så ska man vara konsekvent innebär det att vi måste ha en nattvard på luft och vatten för att ingen ska kunna känna sig exkluderad – och då kan man lika gärna vara utan.

 4. Niklas skriver:

  Nathaniel:

  Tog verkligen Jesus och lärjungarna varsin liten bit torrt bröd med pappsmak och doppade försiktigt i vin under den sista måltiden? Det låter som en ganska torftig måltid. Eller så är det ganska mycket i nattvardsritualen som inte är exakt som under sista måltiden.

 5. Nathaniel skriver:

  Niklas: Nej, det gjorde de förstås inte – och frågar du mig bör kyrkan sluta använda torkat tapetklister och använda ett mer autentiskt bröd. Men oblaterna är ändå mer bröd än vad druvjuice är vin, så det faktum att sådana används kan inte tas som stöd för att byta ut vin mot saft. Oblater må vara ”dåligt bröd” men druvjuice är öht inte vin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s