Det politiskt korrekta i att köpa ekovin

Vi som har jobbat med alkoholpolitik ett tag har sett rätt många försök av alkoholindustrin att bli mer politiskt korrekta. Att tillverka ekologiskt vin och ekologiskt öl är ett av de mer lyckade.

Är det bra? Tja. Alkoholindustrins effekter på miljön kan man kanske mildra med ekologiskt framställd alkohol. Problemet är att de inte gör något åt de sociala problem som alkoholen orsakar – tvärtom. Alkoholindustrin bryter ständigt mot staters och egna uppförandekoder, med mer eller mindre finess. Reklam riktad till barn och unga är till exempel inte ovanligt. Konsekvenserna: Alkoholmissbruk är tredje vanligaste orsak till sjukdom och för tidig död i industrivärlden och femte ledande orsak i hela världen. (Läs mer om alkoholindustrins beteende internationellt i Globalkohol av Lars Åke Augustsson.)

I Sverige är många av vinleverantörerna medlemmar i SVL, Sprit- och vinleverantörernas förening, som lobbar för att sänka alkoholskatten, ta bort Systembolaget och tillåta alkoholreklam. Bland annat. Ölproducenterna är medlemmar i Sveriges Bryggerier, som jobbar för ungefär samma sak – en mer liberal alkoholpolitik med låga skatter och ökad tillgänglighet. Trots att de vet att skadorna skulle öka enormt. Köper du alkohol stödjer du inte bara ett beteende utan även en omfattande politisk verksamhet.

Så fine, ska du köpa vin så köp ekovin. Men se det inte som någon världsförbättrande insats, det är det inte.

Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s