När nyheten är det viktiga

Idag kan vi – återigen – läsa rubriken ”små mängder alkohol skadar inte babyn”. Trots att de flesta forskare säger att nolltolerans är det klokaste eftersom man inte kan garantera att små mängder alkohol inte skadar barnet.

Här går folkbildning och kunskapsspridning stick i stäv med medielogiken. Vi som jobbar med de här frågorna ser det, om inte dagligen så varje vecka. Nio läkare säger att alkohol är ett gift för kroppen – en säger att det är bra. Vem får rubriken i Aftonbladet? Den som har nyheten såklart! ”Alla” vet ju redan att alkohol är farligt, därför blir det en nyhet så snart någon säger motsatsen.

Det vore väl gott och väl om alla var medvetna om hur media fungerade, och kritiskt granskade varje löpsedel och jämförde med gängse forskning. Men det gör vi ju inte. I stället drar vi som läsare snabbt slutsatsen att det som står på löpsedeln är det som nio av tio läkare, forskare, experter anser. Det är ju självklart deras åsikt media slår upp på löpsedlarna. Eller? Nej. Så slår helt felaktiga fakta rot i människor.

 I nästa nummer av Accent kan man läsa om Simon, 12 år, som lever med FAS, fetalt alkoholsyndrom, för att hans mamma drack under graviditeten.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Barn, Media. Bokmärk permalänken.

En kommentar till När nyheten är det viktiga

  1. Nicklas skriver:

    Bra skrivet. Om ni inte kan vänta på Accent och artikeln med Simon så kolla in Cissi på http://drugsmart.com/blog/drugsmart/artikel/drugsmart-traffar-cissi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s