Alkohol och ungdomsvåld – old news i ny förpackning?

Den 12 augusti påbörjades det internationella ungdomsåret. Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver situationen för världens unga och lyfter alkohol som ett allt större problem och som främsta orsak bakom våld, skador och för tidig död. I Europa står alkoholen exempelvis bakom var fjärde dödsfall bland unga män.

WHO skriver också att ett förbud mot alkoholreklam och reglering av tillgängligheten är effektiva strategier att minska konsumtionen. Ingen rocket science – men ändå nödvändigt att poängtera i en värld där alkoholindustrin expanderar på bekostnad av unga konsumenter och nya marknader utanför Europa. I dagarna kom siffror från Carlsberg om en fördubblad vinst för bolaget under första halvåret – och världens största spritproducent, Diageo, hade en bruttoökning på 12 procent under samma tidsperiod. En ökning som framförallt beror på en ökad försäljning i Asien, Afrika och Latinamerika.

WHO har även utkommit med en rapport kring ungdomar och våld; Preventing violence and knife crimes among young people. Där står bland annat att det finns en stark koppling mellan våld, alkohol och droger. De poängterar också vikten av ett våldsförebyggande arbete genom insatser som livskunskap och reglering av tillgången till alkohol. Läs hela rapporten här.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alkohol och ungdomsvåld – old news i ny förpackning?

  1. Kim Alfredsson skriver:

    Finns en gammal regel som säger att där alkoholen går in(i huvudet) går vettet ut & det är nog sant. :-(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s