Märkligt inslag i TV4

Det är mycket som är märkligt med inslaget som sändes i TV4 i morse. Maud Olofsson går ut långt innan gårdsförsäljningsutredningen är färdig och drar slutsatsen: ”Det vi ser nu är ju att det går att kombinera alkoholmonopolet med en gårdsförsäljning.” Hur ser hon det? Alla tecken visar ju på motsatsen.

Hon fortsätter: ”Jag tror att alla förstår att det här är en bra sak. Det ökar turismen på landsbygden. (…) Och det fungerar på andra håll.” Att det ökar turismen är rena spekulationer. I Finland har gårdsförsäljningen fått inga eller marginella effekter på turismen. Att det fungerar på andra håll, ja det beror ju på hur man ser det. I Finland fungerar det eftersom de hade gårdsförsäljning innan de gick med i EU och därför inte har blivit dragna inför EU-domstolen. Till starkare drycker än vin har EU-kommissionen sagt bestämt nej.

Både EU-kommissionens tjänstemän och den svenska utredaren är övertygade om att vi kommer att hamna inför EU-domstolen om vi inför gårdsförsäljning. Antingen på initiativ av europeiska alkoholproducenter eller kommissionen själv. Trots det står Centerpartiets ordförande och försäkrar tittarna om att gårdsförsäljning är ”tryggt och bra”. Hur kan det vara ”tryggt och bra” att placera Systembolaget, kärnan i den svenska alkoholpolitiken, ja folkhälsopolitiken, i skottgluggen?

Det märks att det är val. Men man kan ju tycka att TV4:s journalist kunde ha ställt någon mer kritisk fråga. I stället fick Centerpartiet basunera ut sin propaganda i morgonsändningen.

Vi har samlat information om gårdsförsäljningsdebatten här. Något för TV4:s journalist kanske?

Annonser
Det här inlägget postades i Gårdsförsäljning, Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Märkligt inslag i TV4

  1. Egon Frid skriver:

    Det är oansvarigt av Centern att driva frågan om Gårdsförsäljning av alkohol utan att vara medvetna om riskerna för folkhälsan och detaljhandelsmonopolet Systembolaget!
    Det låter så harmlöst när företrädare för Centern och regeringen är ute och lovar guld och gröna skogar på landsbygden med en flaska vin från gården. Riskerna är enormt stora med ett hotat Systembolag! Moderaterna vill säkert få bort Systembolaget men vill verkligen Centern detta? Det är dags för Maria Larsson och (KD)att ta fajten i frågan!
    Egon Frid (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s