Ice cool?

Idag presenterade Vladimir Poznyak WHO:s globala alkoholstrategi på IOGT Internationals kongress i Fredrikstad, Norge. Strategin antogs av Världshälsoförsamlingen den 20 maj i år och innebär att man för första gången har en gemensam handlingsplan för att minska skadligt alkoholbruk. Det är på tiden. 2004 lade WHO fram siffror som visade att alkoholen var den femte främsta orsaken till ohälsa i världen. Tobak var nummer tre. 2009 års siffror visar att det förebyggande tobaksarbetet gett resultat och att tobak sjunkit till sjätte plats. Alkoholen har däremot klättrat till plats tre. I utvecklingsländer med låg barnadödlighet ligger alkohol på första plats.

Så, vad kan göras? Ja, från världens forskare är budskapet tydligt. De mest kostnadseffektiva insatserna är kopplade till policys och lagstiftning. De minst effektiva är information och självreglering från alkoholindustrins sida.

Ett annat effektivt sätt att minska konsumtionen är att omge sig med nykterister. Även här är forskningen tydlig. Folk som umgås med dem som inte dricker alls, har även själva en lägre konsumtion. Och helt svårt är det inte att hitta någon som avstår från alkohol. I Europa är det en tredjedel av befolkningen, globalt närmare hälften.

Detta lyfts även i WHO:s globala strategi, där man under rubriken ”Guiding principles” skriver att de som, av olika anledningar, väljer att inte dricka alkohol både ska supportas och skyddas från påtryckningar att börja dricka. Jag tänker direkt på Jägermeisters sommarreklam ”Not Cool – Ice Cool” som just nu syns på de svenska kanaler som sänder från Storbritannien (och därmed kan kringgå den svenska lagstiftningen mot alkoholreklam i TV): http://www.youtube.com/watch?v=NvxygZOEmko

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholkonsumtion, Alkoholpolitik, Förebyggande arbete, Kongress, Nykterist. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ice cool?

  1. Tobias skriver:

    Det låter logiskt att man undviker att dricka då folk runt omkring inte gör det

  2. Kim Alfredsson skriver:

    Jo, det är fullständigt logiskt för mig med att om ingen i omgivningen dricker så gör man själv inte det heller så ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s