Sprutbyte räddar inte liv

Idag fattar landstingsfullmäktige i Stockholms län beslut om sprutbyte. Dagen till ära har IOGT-NTO och ett antal andra organisationer en debattartikel på SVD:s Brännpunkt där vi slår fast tre huvudargument mot sprutbyte:

 • Sprutbyte skyddar inte mot hiv. Vare sig Socialstyrelsens utvärderingar eller internationell forskning ger stöd för att sprutbyte i sig skyddar mot hiv-smitta bland injektionsnarkomaner.
 • Sprutbyte leder inte vidare till narkomanvård. Sprutbytesprogrammen i Malmö och Lund har inte visat att deras verksamhet leder till att missbrukarna slussas vidare till vård som de annars inte har påbörjat. Internationella erfarenheter ger samma besked. Sprutbyte räddar inte liv.
 • I Sverige har Skåne de högsta narkotikarelaterade dödstalen trots att man där delat ut sprutor i över 20 år. I Göteborg, där man inte delar ut sprutor, är dödligheten inte ens hälften så stor.
Annonser
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sprutbyte räddar inte liv

 1. Egon Frid skriver:

  Hej!
  Kloka sybpunktr och välgrundad fakta om sprutbyte. Tillhör den delen av Vänsterpartiet som hoppas på att sprutbyte stoppas i alla delar sv Sverige och även i Stockholms läns landsting.
  Ett av skälen för V i Stockholm har varit HIV-epedimin men bevisligen har den avtagit utan sprutbyte och ska inte kopplas ihop med detta.
  Förutom detta så anser jag att all befattning med narkotika ska vara kriminaliserad, alltså även eget bruk!

  Egon Frid (V)
  riksdagsledamot Skaraborg

 2. Jimmy Svensson skriver:

  Jag är emot sprutbyte men jämförelsen med Göteborg är något felaktig då man slagit fast att typen av missbruk är annorlunda. Det finns färre heroin missbrukare i Göteborg men mer extecy och anabola missbrukare. Med det sagt vill jag berömma IOGTs kamp mot droger.

 3. Ping: Inte en dag för tidigt « Per pladdrar på

 4. Ping: Inte en dag för tidigt | Per Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s