Vad Diageo inte vill att vi ska veta

En vän gick på Drottninggatan i Stockholm igår och där kom det, skattesänkarkravet! Jag har nog aldrig sett en alkoholindustrikampanj utan det.

Officiellt säger Diageo att de vill skydda unga från smuggelalkohol, men alternativet som Diageo erbjuder är värre. Det här är vad som inte står på flygbladet ovan:

Höga alkoholskatter…

… räddar tusentals liv per år. För några år sedan undersöktes vad konsekvenserna skulle bli om de svenska alkoholpriserna sänktes till tysk nivå. Självklart tog man hänsyn till de effekter som skattesänkningen skulle ha på konsumtionen av illegal alkohol. Trots detta kom man fram till följande. Alkoholkonsumtionen skulle öka med ca 3,8 liter. Konsumtionsökningen skulle leda till mellan 1.000 och 3.000 fler alkoholrelaterade dödsfall och en ökning av polisrapporterad misshandel med mellan 5.000 – 15.000 fall per år. Till detta kommer övriga alkoholskador.

… har ingen större effekt på konsumtionen av illegal akohol. Det är lågt ifrån säkert att en skattesänkning skulle påverka konsumtionen av illegal alkohol. Det finns belägg för att en ökad konsumtion av legal alkohol leder till en ökad konsumtion av illegal alkohol. Den svarta alkoholen föjer den vita. Om man verkligen skulle försöka ta upp konkurrensen med den illegala alkoholen genom skattesänkningar skulle dessa behöva vara så drastiska och få så negativa effekter att det skulle klassas som ett rätt cyniskt socialt experiment.

Vem skulle då tjäna på en skattesänkning? Diageo så kart. Egenintresset har gett sig ut på gatorna igen. Gå inte på skattesänkarpropagandan!

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s