Vecka med mycket alkoholpolitik

Folknykterhetens vecka slutade men alkoholpolitiken fortsatte av bara farten.

Miljöpartiet tog ett obegripligt beslut i gårdsförsäljningsfrågan. De ska verka för att inom Systembolagets strukturer tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Företrädare försöker släta över och säga att de fortfarande är emot – men varför aktivt ens besluta något? Idag är det inte tillåtet. Att fortsätta med det behöver inga beslut som ger tolkningar. Då kan man fortsätta tycka som man tyckt. Inte minst i en gemensam motion med V och S. MP:s beslut är djupt oroande.

Veckan fortsatte med ett test av nuvarande alkohollag. Den lag som regeringen vill förändra så att det blir ännu fler serveringstillstånd. Det var UNF i Uppsala som gjorde tester av åldersgränsen. Hur det gick? Hälften av krogarna serverade minderåriga. Bättre tillsyn behövs. Troligen är det enklare att göra tillsyn på färre ställen som har öppet kortare tid. Tyvärr läggs inga beslut i den riktningen i dagsläget.

I slutet av veckan gav sig Ylva Johansson och Socialdemokraterna in i alkoholdebatten. Detta genom en debattartikel i Aftonbladet. S vill utvärdera ovan nämnda ändring i alkohollagen genom att ”Det kan bli nödvändigt att återkomma i frågan om antalet serveringstillstånd ökar kraftigt eller om andra problem uppstår kring det nya regelverket.”. Det är positivt men fokus i artikeln pekar åter ut ungdomarna som det stora problemet. Vilket av de etablerade partierna ska bli först med att peka ut de vuxna som ett alkoholrelaterat problem?

Veckan slutade i glädje! Äntligen är den här. Världens första globala alkoholstrategi. Världshälsoförsamlingen antog förslaget utan ändringar. Ett stort steg på vägen för många länder.  I strategin står det bl a att priser och tillgänglighet har betydelse. Det talas till och med om monopol! Tyvärr talas det också om självregelering i reklamfrågan. Här får vi ge regeringen en eloge!

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s