Varför servera alkohol på antidrogkonferens?

Frågan har blivit högaktuell med tanke på den konferens, Drogfokus, som arrangeras i Örebro i oktober. Från IOGT-NTO:s sida har vi skrivit brev till arrangörerna och bett dem att tänka om från tidigare år och inte tillåta någon alkohol. Många har varit i kontakt med oss och påpekat det olämpliga. I middagslokalen befinner sig människor med alkoholproblem av olika slag samt minderåriga och symbolvärdet i att en antidrogmässa faktiskt inte festar loss med alkohol är betydande. Dessutom visar fjolårets fria inköp i baren att ett antal blev synbart påverkade. Kanske är det mindre lämpligt på arbetstid? Tyvärr har arrangörerna hittills avvisat vår begäran, men än finns tid för dem att ändra sig.

Anna Carlstedt har bloggat om frågan här och Nerikes Allehanda har en ledare som kraftfullt stödjer den alkoholfria linjen här.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Varför servera alkohol på antidrogkonferens?

 1. kallvinkel skriver:

  Jag vänder mig igen mot IOGTs obehagliga synsätt på ”människor med alkoholproblem” som hjälplösa offer utan egen vilja eller beslutsförmåga. Er människosyn är inte särskilt sympatisk.

 2. Jan-Ewert Strömbäck skriver:

  Bra att IOGT-NTO uppmärksammar detta. Helt i strid med alkohollag och vanligt, enkelt bondförnuft flödar alkoholen i offentliga sammanhang – utan tillgång till alkoholfria alternativ. När vi var på vernissage på Moderna museet senast bjöd sponsorerna på rött vin i mängd – gratis, naturligtvis. Jag och min fru bad om var sin Ramlösa. Jodå, det gick bra – för 50 kronor. Samma sak på vernissage på Östasiatiska museet. Detta trots att det fanns åtskilliga minderåriga, gravida, ammande, bilister och människor som kanske inte ville dricka vin just den kvällen på plats. På ABF:s årliga Litteraturens långa natt säljs öl och vin; vid de två senaste tillfällena fanns inte ens mineralvatten eller läsk i utbudet (däremot kranvatten från toaletten) samtidigt som författasren med självdokumenterat passerat missbruk fanns bland de medverkande. Om detta har jag f.ö. skrivit i Accent.

 3. Peter skriver:

  @kallvinkel: Vi har uppenbarligen olika syn på vad som är obehagligt eller ej eller för den delen sympatiskt. Vi tycker vårt synsätt är solidariskt. Låt mig dock ge en närmare förklaring på vårt synsätt.

  För det första är det inte bara före detta missbrukare som ryms inom begreppet människor med alkoholproblem. Det är rätt många i vårt land som rent krasst är alkoholister och det är en stor mängd människor som dricker alkohol på nivåer som är klart riskfyllda. Det finns bland dessa många personer som inte vill dricka på de nivåerna men som har svårt för att hejda sig. Frågan är då om vi ska visa solidaritet med dem eller be dem ta sitt individuella ansvar?

  Frågan om vad som gör att människor dricker alkohol i för höga mängder är mer komplex än att bara skylla på den enskilda individen. Det handlar också om hur tillgänglig alkoholen är och vilken miljö som den som dricker befinner sig i. På en alkoholfri konferens dricker inte den som har problem. På en konferens där man får köpa sin alkohol dricker de flesta och några kommer troligen att dricka för mycket. Om konferensen dessutom bjuder på alkohol och på annat sätt påbjuder alkoholtraditioner så kommer än fler att dricka och med det än fler för mycket. Effektivast är alltså att inte tillåta någon servering med hänsyn till de människor som har alkoholproblem. Vid just Drogfokus finns, som du sett, än fler skäl till att middagen bör vara alkoholfri.

 4. Ping: Diskurser « En kall vinkel

 5. kallvinkel skriver:

  Iofs, jag tänkte inte på att det på en konferens för dem som arbetar med missbruksfrågor finns dem som är aktiva missbrukare och att det rent allmänt finns en ovilja att hjälpa människor med problem i sin omgivning. Om det nu är så många aktiva missbrukare bland de som arbetar med dessa frågor är det ju inte så konstigt att vården fungerar så dåligt som den gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s