Politik är att vilja…

Och i veckan tillsatte regeringen och Maria Larsson en utredning för att låta äldreboenden kunna tillåta servering av alkohol. Utgångspunkten är tydligen att äldre personer ska kunna bibehålla sina dryckesvanor så långt som det är möjligt. Undrar hur det bidrar till en sänkning av totalkonsumtionen? Betyder det att de som ligger på ett riskbruk ska fortsätta utsättas för det på äldreboendet? Ska de med ett missbruk utsättas för frestelser? Ska nykterister tvingas utstå berusade människor på sitt äldreboende där de tillbringar sin vardag? Varför bidrar detta till ett värdigt åldrande?

Vice ordförande Kjell-Ove Oscarsson drar i Drugnews en parallell till den höga fanan som Maria Larsson höll vid ordförandeskapet i höstas. Då påstods äldre vara en grupp som visade ökat konsumtionsmönster. Nu gäller en annan syn.

Politik är att vilja… Just nu vill den här regeringen att fler ska få tillgång till alkohol oftare. När det gäller äldreboenden är detta en aktiv önskan av regeringen.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Politik är att vilja…

 1. Ping: Äldreboenden ny marknad för regeringen « Politiskt påverkande pappa

 2. Ping: Blogginlägg kommenteras av Expressen « Politiskt påverkande pappa

 3. Christian skriver:

  > Undrar hur det bidrar till en sänkning av totalkonsumtionen?

  Va? Vad fick du den idén ifrån? Sänkning av totalkonsumtionen lär varken vara syftet eller effekten av den föreslagna åtgärden.

  > Betyder det att de som ligger på ett riskbruk ska fortsätta
  > utsättas för det på äldreboendet?

  Du får det att låta som om man skulle tvingas till något. Det står i den länkade texten att ”en utgångspunkt för utredarens analys ska vara att individens självbestämmande ska respekteras”. Det låter väl som en ypperlig utgångspunkt?

  > Ska de med ett missbruk utsättas för frestelser?

  Det låter som en retorisk fråga, men besvara den med nej och tänk tanken till sitt logiska slut, så inser du kanske att svaret måste vara ”ja”. Varför går kvinnor i burka i vissa delar av världen? För att inte männen ska utsättas för frestelser. Livet är fullt av frestelser, det måste man leva med.

  Sedan kan man förstås gå in med specialåtgärder riktade mot dem med missbruk om man finner det angeläget. Man kan säkert ha alkoholfria avdelningar också, på frivillig basis.

  > Ska nykterister tvingas utstå berusade människor
  > på sitt äldreboende där de tillbringar sin vardag?

  Man ska förstås inte gå till extremer. Jag tror inte att vårdpersonalen kommer låta folk dricka hur mycket som helst. Har jag fel bör det gå att reglera det separat.

  > Varför bidrar detta till ett värdigt åldrande?

  På vilket sätt bidrar en äldrevård som utgår från individens självbestämmande till ett värdigt åldrande? Är det vad du frågar? Vänd på det; på vilket sätt bidrar en äldrevård som behandlar de äldre som dagisbarn till ett värdigt åldrande? (Nu syftar jag inte bara på alkoholen, utan en allmänt paternalistisk inställning till de gamla.)

  Vi kan nog faktiskt ta och sätta principen om individens självbestämmande som definitionen av ett värdigt åldrande.

  Så. Därför bidrar detta förslaget till ett värdigt åldrande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s