IOGT-NTO kommenterar lagrådsremissen om ny alkohollag

IOGT-NTO är mycket besvikna på det förslag som Maria Larsson idag presenterat. På flera punkter öppnar man upp för ökad alkoholkonsumtion i samhället trots att man säger sig vilja minska denna och driva en restriktiv alkoholpolitik.

Vi beklagar särskilt förslaget angående serveringstillstånden som vi är säkra på kommer att leda till tusentals nya serveringstillstånd. Formuleringen ”tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat” är alldeles för vag och öppnar upp för olika tolkningar.

Trots att utredaren slagit fast att gårdsförsäljning inte är förenligt med försäljningsmonopolet tillsätter man nu en ny utredningen som ska titta på hur gårdsförsäljning skulle kunna införas i Sverige.

– Vi är mycket förvånade över att Maria Larsson nu är positivt inställd till gårdsförsäljning i Sverige, säger Anna Carlstedt. Det behövs ingen ny utredning, den är redan gjord! Detta är bara ett fegt sätt av regeringen att skjuta upp frågan till efter valet.

Alkohollagsutredningen föreslog att man skulle begränsa öppettiderna på krogen (t ex minska sen stängning från 5 till 3 på natten) eftersom försök med detta bland annat gett mycket goda effekter på alkovåldet i Norge. Detta förslag nämndes inte ens idag på presskonferensen.

– Här fanns ett bra förslag från utredaren som skulle minskat våldet i samhället, tyvärr verkar Alliansen tagit större hänsyn till näringsintressen än företrädare för folkhälsan, avslutar Carlstedt.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, IOGT-NTO tycker till, Media, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s