Varför femöppet på krogen?

DN På stan gör en studie av nattlivet i Stockholm mellan kl 03.00 och 05.00. Vad går vi miste om ifall alkohollagen begränsar öppetiden till kl 03.00?

Fram tonar en bild av att det inte är så mycket folk ute denna sena timme men att problemen ändå eskalerar redan efter kl 01.00. En polis säger:

”-Mitt arbete går ut på att minimera våldsproblematiken. Och där är kopplingen otroligt tydlig mellan sena tider och våldsbrott. De inträffar klockan ett, två, peakar vid tre. Rån- och våldtäktsoffer kommer ofta från sena serveringsställen, inte från 01-ställen.”

Och utifrån det borde inte enbart femkrogar sluta servera alkohol. Egentligen borde krogarna sluta servera alkohol redan kl 01.00. Alkovåldet skulle otvetydigt minska och fler människor skulle leva ett rikt och fritt liv där alkohol inte hindrade dem. Det betyder inte på något sätt att människor inte skulle kunna träffas och ha kul, tvärtom skulle förmodligen fler personer våga sig ut och ha kul.

Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varför femöppet på krogen?

 1. hassegbg skriver:

  Jag förstår din goda tanke, men inte dina och polismannens argument. Självklart är det färre brott ute på gatorna så länge krogarna är öppna, det är ju där idioterna och deras offer är.
  Era argument betyder i så fall att brotsligheten skulle försvinna helt om krogarna stängde kl 21.00, eller inte öppnade alls…

 2. Peter Moilanen skriver:

  Våldet eskalerar ju längre tid som krogarna har öppet och minskar ju tidigare man slutar servera alkohol. Det finns det rätt stora belägg för. Och då är det inte enbart det faktum att det är mycket folk ute som avgör. Tiden talar för att de häller i sig mer och mer alkohol vilket leder till mer våld.
  Och visst är det så att brottsligheten och framförallt våldet skulle minska betydligt om det inte serverades alkohol efter kl 21.00. Sedan skulle det förstås inte försvinna helt, men det är knappast ett argument för att inte minska det.

 3. ess skriver:

  Det går ju faktiskt att dricka sprit hemma också, antagligen skulle folk göra det om det inte fanns några krogar med ordningsvakter och utbildad barpersonal att gå till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s