Ny dokumentärserie på SVT: Kysst av spriten

Dricker du för mycket? Känner du någon som gör det? Hur är det att vara anhörig till en alkoholist? Var tionde svensk har alkoholproblem och nära nog halva befolkningen blir indirekt drabbade som anhöriga eller vänner. I höst sänder SVT Kysst av spriten, en dokumentärserie om relationer där alkoholen blev den viktigaste partnern. Programledare är Magdalena In de Betou.

 

Den 28 september klockan 21.00 börjar SVT1 sända dokumentärserien Kysst av spriten. I sju program får vi höra vittnesmål från alkoholister och deras anhöriga. I det första programmet möter vi Annika som söp sönder relationen till sin dotter Linda.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Media. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ny dokumentärserie på SVT: Kysst av spriten

 1. Gröna tankar skriver:

  Vid de enstaka tillfällen som medierna tar upp alkoholproblemet, lär alkoholbranschens marknadsförare vara vaksamma på försäljningssiffrorna.

  Vid minsta nedgång, som rimligen kan härledas till mediernas negativa rapporter, må reklamfunktionerna åläggas dra på lite extra. Kanske vi får se ännu fräschare konnässöser och ännu mer flaskor i kockprogrammen, exempelvis. Vi får väl se.

 2. Hans A. Kann skriver:

  I boken Pillerplaneten visar jag att så länge den svenska nykterhetspolitiken inte gör skillnad på normalkonsumenter och alkoholister, så kommer varje kampanj att misslyckas av det skälet att den skötsamme ”normalsvensson” trotsar mot nykterhetsivrarna därför att de upplever sig (med all rätt) bestraffade av repressalierna typ förbud och höjda priser. Alkoholisterna ignorerar totalt nykterhetskampanjer – eller gör narr av dem.
  Orsaken till alkoholism är en defekt i belöningssystemet hos ca 7-12 % av svenskar.
  Alkoholism beror inte ett symptom på psykosociala faktorer. Alkohol är ganska hanterbart för 9 av 10 konsumenter. De med alkoholitiska gener är predestinerade till misär…
  Doktor Ivan Bratt hade rätt när han satte restriktioner specifikt riktade mot de patologiska alkoholberoende – han tom gav de svåraste fallen ”god och närande mat”, pilsner och en nykterhetsnämnd som främst skull hjälpa de anhöriga från eländet. Samma sak vill ju brukarföreningen ha för vårt nedgångna heroinister…. När sprit och droglangarna känner att deras marknad krymper så ökar de marknadsföringen, gärna med gratisprover och lobbyism. Vad har Bryggarföreningen i CAN att göra? Politiker – gå inte på bortförklaringen att alkoholdrycker är ett livmedel – det är faktiskt en mycket destruktiv drog. Staten är den störste langaren av denna drog – mycket liten del av miljardvinsterna går till kvalitetsrehabilitering. Socialen fungerar som ett enormt ”möjliggörarsystem för missbrukarna –

 3. Hans A. Kann skriver:

  Hur ställer sig IOGT till att FK skall ålägga diagnosticerade alkoholister och
  narkomaner till intensivbehandling av 12-stegs insiktsmodell. Den fungerar i 60 % av fallen oberoende av intial motivation. Detta under förutsättnigen att
  de inte tillåtits bli ”socialt insufficienta”och bidragsberoende.
  Som sjuk- och socialvården fungerar idag – blir de bara ett system som exploateras
  av cyniska och insiktslösa missbrukare vars prognos blir allt sämre.
  Alkoholism och narkomani är primära defekter/sjukdomar och inte något symptom på sociala eller psykologiska faktorer.
  I USA tog man redan på 1960-talet itu med ”the Enabling System” ( samhällets möjliggörarsystem där man skyllde alkoholismen på samhället) Då
  och först då fick man resultat när försäkringskassan ställde de rätta kraven på hur de kemiskt beroende skulle behandlas (minnesotakonceptet.)
  Ställde de inte upp på denna effektiva behandling så ville FK inte stå för följderna:
  Missbruksrelaterade olyckor, neurotiska familjer, kriminalitet, arb-löshet och ständigt ökad sjuklighet fysiskt och psykiskt,,, Vilket skulle kosta förs.bolaget miljoner i slutändan.
  Försäkrbolagen ingriper resolut i tid och erbjuder evidensbaserad kvalitetsbehandling för hela familjen.
  När missbrukaren möter en behandlingsform som behandlare dem med respekt och saklighet möts deras behov deltar , med glädje och och får en bastant varaktig nykterhet.
  IGOT borde systematiskt bearbeta socialstyrelsen med denna lösning ,Den nuvarande systemet att betala socialtjänst och att reparera alkoholrelaterade sjukdomar är inhumant, koststsamt och frustrerande för alla inblandade-
  Stoppa denna karoselkl och inför en systematisk modell där sjukvården bestämmer den mest effektiva behandlingen-

  • Lena K Eliasson skriver:

   Efter att ha genomgått en fantastisk 12 stegsbehandling så vill jag hålla med om allt du skriver Hans A Kann. I dag dör människor i sitt missbruk medan högavlönade akademiker sitter och tjafsar om vem som ska vara huvudman, kommun eller landsting. Jag anser att dessa personer är parasiter som livnär sig på andra människors lidande. Tack vare kriminalvården fick jag hjälp att komma ur min hopplösa situation. Kriminalvården vill inte fylla fängelserna med sjuka människor och därför använder de sig av en behandlingsmetod som fungerar!

 4. Peter Moilanen skriver:

  Hans: De som hamnar i ett missbruk ska naturligtvis snabbt erbjudas stöd och hjälp. Däremot behöver vi allihopa arbeta än mer förebyggande så att antalet som faller i missbruk minskar. Det är inte så enkelt att säga att vissa har genetiska förutsättningar att falla in i missbruk och är dömda att också göra det. Det finns människor med missbruk och beroende både med och utan genetiska förutsättningar. Genom att minska tillgängligheten av alkohol och minska efterfrågan kommer även färre med genetiska förutsättningar att hamna i missbruk.
  När det gäller dina synpunkter om FK så tar vi med dem i vårt fortsatta arbete med att påverka den sittande missbruksutredningen, som leds av Gerard Larsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s