Veckan var inte slut: Från UK till Ryssland

Knappt hann jag summera veckan, förrän Putin i Ryssland nu fått ett uppdrag att inom tre månader få ner alkoholkonsumtionen. Än en gång handlar det, likt Storbritannien, om att det dricks för mycket. Och än en gång är de politiska lösningarna man ser de som gör det lite besvärligare för folk att få tag i alkohol; reklambegränsningar och kortare öppettider.

Hur kommer det sig att vi i Sverige för en diskussion i en egen bubbla? Här föreslår alkohollagsutredaren med öppna ögon att fler matställen ska få möjlighet att servera alkohol. Centern driver frågan om att fler ställen i form av gårdar ska få servera alkohol. Intresseorganisationer i Almedalen känner sig tvingade att erbjuda fler och fler tillfällen i form av mingel där alkohol serveras.

Det är dags att sätta på sig Benny Haags alkoholglasögon.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Veckan var inte slut: Från UK till Ryssland

 1. Gröna tankar skriver:

  Vad hjälper samhällets åtgärder, vad hjälper nykterhetsrörelsens agerande, så länge som medierna tillåts att ideligen propagera för alkohol och därmed säkra nyrekryteringen bland de unga?

  I alla möjliga sammanhang, främst i TV:s kockprogram, pumpas hela tiden budskapet om alkoholens tjusning in i läsarnas och tittarnas hjärnor. Exempelvis kan nyhetssändningen jämra sig över alkoholens fasor, medan nästa programinslag slår undan benen på den föregående varningen, genom att låta en karismatisk konnässör lyfta alkoholen till skyarna.

  Vad har nykterhetsrörelsen gjort åt detta? Vad ämnar man att göra?

 2. Peter Moilanen skriver:

  Bara för att vara tydlig så hjälper samhällets åtgärder väldigt långt. Sverige har betydligt lägre alkoholkonsumtion och alkoholskador än de flesta andra länder i Europa. Och det är främst tack vare att samhället gjort stora ingripande åtgärder som höga skatter, reklamregler, Systembolag och förebyggande insatser. Men den politiken går inte framåt just nu.
  Med det sagt så är det helt klart så att TV-sändningar med alkohol och vinspalter i tidningar är ett klart störande moment. Från IOGT-NTO:s sida har vi påtalat detta tidigare men kommer att göra betydligt fler insatser under 2010. Vi tänker testa lagarna i olika fall och kommer uppmana lokala krafter att påtala det olämpliga i detta.

  • Gröna tankar skriver:

   Tack, Peter, för svaret!

   Ja, det vore bra om lagarna togs fram i denna sak. Att ”påtala” får däremot antagligen ingen effekt alls.

   De som vill främja alkoholnyttjandet anar troligen att de tjänar ”de stygga krafterna”. Att saken påtalas kommer kanske bara att uppfattas som en eggelse.

   Därför tror jag mer på den juridiska möjligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s