Maj-Lis Lööw om gårdsförsäljning

I gårdagens Eskilstuna-kurienbidrog Maj-Lis Lööw med ett inspel kring gårdsförsäljningen. Maj-Lis sitter med i IOGT-NTO:S förbundsstyrelse, och här kommer inlägget i sin helhet:

Alkohol i gårdsbutiken – hur idylliskt är det?

Precis som jag förutspådde redan i mars så hårdnar nu den politiska striden att tillåta så kallade gårdsbutiker att sälja alkoholdrycker. Det är en fråga som länge drivits av enskilda ledamöter i riksdagen, men hittills avfärdats. När en utredare tillsattes för att se över och modernisera alkohollagstiftningen togs gårdsförsäljningen med i uppdraget.

I våras kom betänkandet, d.v.s. utredaren Anita Werner hade funderat färdigt. Hon avstyrker idén med gårdsförsäljning. Flera debattörer, däribland vår centerpartistiske jordbruksminister, har framträtt och talat för. De senare menar att det är bra för landsbygdens utveckling att kunna marknadsföra fler lokala produkter och tror dessutom att ”besöksnäringen”, som turismen numera kallas, skulle få ytterligare draghjälp.

Andra, t.ex. nykterhetsrörelsen mobiliserar emot. Det gör också Systembolagets nya VD. Magdalena Gerger (DN-debatt i måndags). Ingen blir kanske förvånad. Nykterister anses ju alltid vara emot allt som är kul och Systembolaget ser väl bara om sitt eget hus. Skulle det verkligen vara så farligt om en och annan gård får sälja sitt svartvinbärsvin – eller vad de kan vara – tillsammans med getosten och den egna rökta grisen? Skulle svenska folket supa (om möjligt) mer är de redan gör på grund av detta?

Det kan synas oskyldigt och nästa idylliskt, detta med gårdsförsäljning av vin, likör och kanske whisky – vad vet jag. Jag har sett att även whisky tillverkas här och där ute i buskarna. Men i förlängningen handlar det om något allvarligare än något litet turistjippo. Eller om småaktiga nykterister. Det handlar om en grundsten i den svenska alkoholpolitiken, den sista bastion som vi lyckats försvara i frihandelsyran, nämligen Systemets monopol. Det betyder att alkoholen säljs utan privata vinstintressen, att ålderkontrollerna fungerar m.m. Insikten om att detta är klok politik ökar stadigt. Den senaste opinionsmätningen visade att Systembolagets monopol har stöd hos sju svenskar av tio.

Ett monopol som Systembolagets står egentligen i strid med EG-rätten. Vi har dock fått ett undantag med hänsyn till folkhälsan under förutsättning att alla som vill sälja alkohol på den svenska marknaden behandlas lika. Om vi nu låter våra lokala producenter sälja vid sidan av monopolet så säger det sig självt att vi är ute på ett riktigt EG-rättsligt gungfly. Jag är övertygad om att det då är bara en tidsfråga innan hela monopolet ifrågasätts.

Systembolaget erbjuder sig i stället att erbjuda gårdarna försäljning via deras e-beställningstjänst.  Möjligen känns det som lite, lite fastare mark under fötterna, men hur viktigt är det att chansa över huvud taget?

Maj-Lis Lööw

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, IOGT-NTO tycker till, Media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s