Alkovåld och genus

Om alkovåld ur genusperspektiv skriver UNF:s förbundsordförande Robert Damberg och Linnéa Sjögren, ordförande i F! Stockholm, på Svt opinion. En viktig fråga idag på Internationella kvinnodagen och alla andra dagar.

Mäns våld mot kvinnor ökar. Denna utveckling kan bero på många saker men det är svårt att blunda för den ökande alkoholkonsumtionens påverkan.

De senaste tio åren har konsumtionen ökat lavinartat. I två fall av tre har mannen druckit innan misshandeln. Beteendet i sig beror inte på alkoholen utan på strukturer i samhället. Det vore en lögn att påstå något annat.

Förövarnas berusning får aldrig ses som en ursäkt för deras beteende. Män som druckit innan misshandeln skyller på alkoholen och blir lättare förlåtna medan kvinnor som blir misshandlade när de är fulla beläggs med ytterligare skuld och skam.

Vi tolkar fyllans effekter olika beroende på könet på den som druckit. Men alkoholens roll i brottet är ändå tydlig. Den suddar ut våra gränser och får oss att göra saker sådant som vi annars bara tänkt.

Det som annars varit ett gräl blir med alkohol i blodet våldsammare och kanske är det den kvällen gränsen passeras och första slaget faller.

En man med alkohol i blodet slår hårdare. Alkoholen förvärrar redan existerande problem rejält. Därför är alkoholpolitiken ett viktigt instrument i kampen mot mäns våld mot kvinnor.

För att lösa problemet med mäns våld mot kvinnor måste vi gå till roten med problemet. Ett arbete med maktstrukturer, värderingar och könsroller måste vara grunden. Det är i längden den enda lösningen, men det tar tid.

Dels verkar det ta en enorm tid innan politikerna vid makten får tummen ur och avsätter pengar till verkligt förändringsarbete. Dels är förändringar av djupt liggande strukturer och roller ett långsiktigt arbete, inget som förändras över natt.

Därmed inte sagt att det inte finns enkla omedelbara åtgärder för att minska och mildra det våld som sker. Stoppa alkoholens roll som utlösande faktor.

Hela debattartikeln läser du här.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s