Med en tonårings retorik

Aningslöst och med en tonårings retorik kommenterar Sanna Rayman alkohollagsutredningen på Svenska Dagbladets ledarsida.

Något som man förväntar sig av en alliansregering är mindre förmynderi. Det är under borgerligt styre man hoppas på uppluckrat monopol och färre pekpinnar.

Men så roligt ska vi inte ha det. Igår levererades idel trista förslag till ändringar i alkohollagen. Någon trivsam gårdsförsäljning blir det inte. Vidare föreslås skärpta regler för servering på lokal.

Idag finns det åtminstone en handfull ställen i Stockholm som håller öppet till fem och utgör vårt ”storstadsalibi”. Nu ska deras kranar strypas klockan tre.

Fiffigt. Vad tror ni att de ska sälja under de två sista timmarna, salta pinnar? Till Ekot säger folkhälsominister Maria Larsson (KD) att ”inriktningen på den svenska alkoholpolitiken inte kommer att ändras”. Nej, det verkar tyvärr inte bättre…

Trista förslag? Alkoholpolitiken ska inte styras av vad som kan utgöra ett storstadsalibi och argumentation som från en tonåring som vill vara cool inför kompisarna. Alkoholpolitiken ska värna om människorna och folkhälsan.

Att tidigarelägga gränsen för hur länge krogarna får servera alkohol är ett steg i rätt riktning för att få bukt med alkovåldet. Vi vet att det alkoholrelaterade våldet i det offentliga rummet, på krogen, och framför allt på väg hem från krogen, är ett enormt problem. Alkohol är inblandat i åtta av tio misshandelsfall. 71 procent av landets länspolismästare anser att våldet skulle minska om krogarna stängde tidigare. Är den personliga friheten att få dricka alkohol när och hur man vill verkligen värd så mycket att vi ska acceptera alkovåld och otrygghet?

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, IOGT-NTO tycker till och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s