Fler serveringstillstånd hot mot folkhälsan

Idag överlämnades alkoholagsutredningen till regeringen.

IOGT-NTO välkomnar många av de förslag som alkoholutredaren Anita Werner lägger idag (4/3-09) men är mycket kritisk till de lättnader i reglerna för serveringstillstånd som föreslås.

Med dagens krav är det möjligt för kommunerna att begränsa serveringen av alkoholdrycker till vad som brukar kallas egentliga restauranger – det vill säga sådana som har ett kök för allsidig matlagning och också tillhandahåller ett brett och varierat utbud av lagad mat.

– Alkoholutredningens förslag om slopat krav på köksutrustning och lägre matkrav innebär en kraftig urholkning av de nuvarande bestämmelserna. Genom förslaget kommer vi att få se helt nya serveringsrörelser som tidigare inte har kommit ifråga för servering av starkare drycker än folköl vilket får till följd en dramatiskt ökad tillgänglighet till alkohol säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson i en kommentar.

– Serveringsbestämmelserna är viktiga medel för att begränsa konsumtionen av alkohol och motverka skador och andra olägenheter. Alkoholutredningens förslag får motsatt effekt och motverkar dessutom regeringens mål att begränsa alkoholkonsumtionen. Utredningens förslag i denna del är förhastat och bör därför inte läggas till grund för lagstiftning. Frågan behöver istället grundligt belysas utifrån dess alkoholpolitiska konsekvenser avslutar Sven-Olov Carlsson.

Kontakt:
Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande IOGT-NTO, mobil: 070-554 99 89

Johanna Berkquist, kommunikationschef IOGT-NTO, mobil:0733-72 62 22

Direktiv till utredningen (pdf).

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, IOGT-NTO tycker till och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s