Skål, Juba!

Sydafrikanska öljätten SABMiler (näst störst i världen) gratulerar på sin hemsida Sudan och då särskilt Juba, centralorten i södra Sudan, till ett nytt ölbryggeri. I sann CSR-anda (Corporate Social Responsibility – dvs företagets ansvar mot samhället) förser man bostadsområdena runt bryggeriet med rent vatten.

SABMiller som har stora delar av alkoholmarknaden söder om Sahara etablerar sig med känd skicklighet på allt fler marknader. 2008 säljer man öl för 100 miljarder! En godtrogen (?) regering i Khartoum lockas av öljättens av människokärlek genuint generösa erbjudande om rent vatten från Nilen till de boende samt tillfälliga arbetstillfällen för byggjobbare och permanenta jobb för något hundratal bryggeriarbetare.

SABMiller erbjuder dock ingen folkhälsoinriktad konsekvensbeskrivning vad som på sikt händer med befolkningen. Det som piffar till det hela är industrins etiska kod där man bl a framhåller respekten för kulturella värden.

Södra Sudan är en marknad med en väldig potential, säger VDn Mark Bowman.  Sudan är till 70 procent ett muslimsk land, 5 procent är kristna och 25 procent till naturreligioner. Halva befolkningen är under 19 år.

Den där etiska koden om respekt för kulturella värden ger jag inte mycket för. Läpparnas bekännelse!

Annonser
Det här inlägget postades i Vardagsbetraktelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s