Var fjärde psykpatient är missbrukare av alkohol

Ny studie av alkoholkonsumtion hos patienter som söker psykiatrisk vård: Mer än varannan yngre kvinnlig patient har en alkoholkonsumtion som riskerar deras hälsa. Svensk psykiatri tar inte alkoholmissbruk bland patienter med psykiska problem på allvar. Detta trots att jämfört med befolkningen i stort är det betydligt vanligare att psykiatrins patienter har ett riskbruk av alkhol. Var tredje manlig patient och var femte bland kvinnorna som söker psykiatrisk öppenvård har sådan alkoholkonsumtion. Bland patienter på psykiatriska akutmottagningar ligger mer hälften över riskgränsen för alkoholmissbruk. Det visar studier som vi har genomfört om alkoholkonsumtion bland patienter som söker psykiatrisk vård. Till och med om patienterna har allvarliga problem blundar psykiatrin för sådana negativa samband. Det skriver sex experter och läkare inom områdena psykosocial forskning inom psykiatri.

Läs hela artikeln på DN Debatt.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Var fjärde psykpatient är missbrukare av alkohol

  1. Ronny Gustafsson skriver:

    Det är helt riktigt att patienterinom psykiatrin har en dubbeldiagnos, alltså både psykisk sjukdom och missbruksproblem (double trouble). Det här beror bland annat på att många patienter ”självmedicinerar” med alkohol. Alkohol är ett av de effektivaste preparaten för att dämpa ångest och döva smärtan i en depression.

    Det stora problemet med detta är att det skapar en accelererande ångest, en toleransökning mot alkohol som gör att man successivt måste höja ”dosen”. Ett riskbruk eller ren alkoholism blir ett allvarligt hot.

    Helt plötsligt har man inte ett problem, utan två. En av alkoholens avigsidor är att den stjäl mycket energi och den energiförlusten kan påtagligt förvärra den ursprungliga sjukdomen man ”medicinerat” mot. Fast i ett ekorrhjul alltså.

    Hur jag vet? Jag har varit där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s